Отидете към основна версия

1 562 6

МИ-6 предупреждава за ново поколение терористи

  • русия-
  • башар асад-
  • терористи-
  • сирия-
  • военни действия-
  • ново поколение-
  • ми-6

Алекс Янгър заяви, че Русия и сирийският режим са в основата на това

Снимка Архив АП/БТА

С бруталните си военни действия в Сирия, Русия и режимът на Асад създават едно ново поколение терористи, което ще бъде заплаха за всички, включително и за Великобритания. Това предупреди в петък директорът на МИ-6, цитиран от в. "Индипендънт" .

"Смятам, че руското поведение в Сирия, заедно с това на дискредитирания режим на Асад ще даде трагичен пример за рисковете на изгубената легитимност, освен ако не променят курса на действията си", заяви Алекс Янгър в първата си реч като генерален директор на британското разузнаване.

"В Алепо, Русия и сирийския режим се стремят да направят пустиня и го наричат мир", продължи той. "Определяйки като терорист, всеки, който се противопоставя на брутално правителство, те отблъснаха точно онази група, зад която трябваше да застанат, за да бъдат победени екстремистите... Не знам какво ще ни донесе следващата година, но знам едно — ние няма да сме в безопасност, освен ако не се сложи край на гражданската война.“

Изказването на Янгър, застава в противоположния ъгъл на мнението, изразено от Доналд Тръмп и съветниците му, които се възхищаваха от действията на Владимир Путин в Сирия и видяха Русия като свой бъдещ съюзник в борбата срещу Ислямска държава и останалите ислямистки терористични групи.

Той също така отправи остри критики към държавите, които използват кибератаки и други форми на хибридна война, за да подкопаят демокрацията.

Според Янгър, светът е уязвим заради създадените връзки, които са сърцето на глобализацията и могат да бъдат използвани от държави с враждебни намерения, които искат да омаловажават и отричат истината. Това става с помощта на редица средства като кибератаки, пропаганда или подкопаване на демократичния процес.

"Рисковете, за които става въпрос, са дълбоки и са основна заплаха за нашия суверенитет. За тях трябва да бъдат загрижени всички, които споделят демократичните ценности", каза той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия модернизира армията на Куба

    Русия и Куба подписаха програма за технологично сътрудничество в сферата на отбраната, съобщи ТАСС. Документът беше подписан по време на среща межд ...
    09.12.2016
    2 034
    6
Новини по държави: