Отидете към основна версия

2 387 5

WikiLeaks: Зетят на Ердоган има връзка с ИД и продажба на краден петрол

  • ердоган-
  • турция-
  • ислямска държава-
  • петрол-
  • берат албайрак-
  • powertrans-
  • wikileaks

Тази седмица сайтът разпространи над 57 000 имейла с доказателства

WikiLeaks публикува хиляди имейли, които доказват връзките на турския министър Берат Албайрак с екстремистите от Ислямска държава и сделките, които е сключвал с тях за откраднатия иракски петрол, пише новинарската агенция AhlulBayt.

Албайрак, който е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган, е бивш изпълнителен директор на "Чалък холдинг"; избран е за депутат от юни 2015 г., и заема поста на министър на енергетиката и природните ресурси от ноември 2015 г. Мнозина вярват, че Ердоган го подготвя за свой наследник.

Имейлите ( общо 57 934 от периода 2000 г. - 2016 г.) са били освободени в понеделник от сайта на Джулиан Асанж и съдържат вътрешна информация за компанията Powertrans, която се контролира от семейството на Ердоган.

Powertrans има пълен монопол над иракските пътища в Кюрдистан и над железопътната система в Турция. През последните две години компанията беше обвинявана, че заедно със законно купения петрол, вкарва в Турция и кървав петрол от иракските полета, за който се е договорила с Ислямска държава, съобщава AMN.

Джулиан Асанж оправда освобождаването на тези имейл, позовавайки се на репресиите, които Ердоган налага над свободните медии. "Народът на Турция се нуждаят от свобода на медиите и безплатен интернет", каза Асанж.

"Усилията на правителството да се бори с преврата далеч надхвърлят заявената цел да защитават държавата ... и сега се използват главно за кражба на активи и елиминиране на критиците", обяви още основателят на WikiLeaks.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: