Отидете към основна версия

11 Декември, 2016 19:01, обновена 11 Декември, 2016 19:01 5 162 14

Национален траур в Турция след атентата (Видео и снимки)

  • атентат-
  • истанбул

29 жертви и 166 ранени при бомбените атаки край стадиона в Истанбул

Снимки: БТА/АР

Взрив на кола бомба, последван от самоубийствен бомбен атентат по-малко от минута по-късно, уби 38 души и рани 166-има край стадион "Водафон Арена" в европейската част на Истанбул снощи.

Данните съобщи на пресконференция заедно с други свои колеги министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, цитиран от световните агенции.

По думите му 35 от жертвите са полицаи, трима са цивилни граждани. 23-ма от ранените са в тежко състояние - 17 са претърпели операции, шестима са в интензивно отделение.

Експлозиите след мача Бешикташ-Бурсаспор са имали за цел да причинят максимален брой жертви, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган. "За жалост в резултата на тези атаки имаме мъченици и ранени", добави държавният глава.

Вицепремиерът Нуман Куртулмуш заклейми терористичната атака, която очевидно е била насочена срещу силите на полицията за борба с безредици. По думите му кола бомба е избухнала близо до автобус на полицията в 22,29 ч. (19,29 ч. по Гринуич) пред стадиона на футболния отбор "Бешикташ", който току-що приключил мача си с "Бурсаспор", а след 45 секунди атентаторът самоубиец се самовзривил сред група полицаи в съседния парк Мачка.

Сойлу съобщи, че 10 души са задържани въз основа на улики от детонирания дистанционно автомобил. Никой не е поел отговорност за двойния атентат.

Национален траур е обявен днес на цялата територия на Турция след двойния бомбен атентат в Истанбул, при който бяха убити 29 и ранени 166 души. Съответното разпореждане е било подписано от премиера Бинали Йълдъръм, предаде ТАСС, като се позова на турски медии.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: