Отидете към основна версия

1 985 12

Партията на Меркел иска криминализиране на фалшивите новини 

  • ангела меркел

В реч пред парламента канцлерът допусна, че фалшиви новини могат да повлияят върху изборите в Германия през септември

Снимка: БТА/АР

Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел иска да прокара закон за криминализиране на фалшивите новини, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА. Агенцията отбелязва, че новината е дошла на фона на опасенията на германския политически елит, че фалшиви медийни публикации могат да повлияят на резултата от федералните парламентарни избори догодина.

"Съзнателно насочената дезинформация с цел дестабилизиране на една държава трябва да бъде наказуема със закон", каза днес депутатът от ХДС Патрик Зенсбург пред медийната група "Функе".

Изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември фокусира вниманието върху степента, до която новинарски сайтове, поднасящи фалшиви новини и маскирани като легитимни медии, могат да повлияят върху мнението на избирателите.

В реч пред парламента наскоро Меркел допусна, че фалшиви новини могат да повлияят и върху изборите в Германия през септември, и призова да се потърсят нови начини за регулиране на информациите в интернет и за по-строги наказания за използване на език на омразата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: