Отидете към основна версия

4 988 57

Плевнелиев с писмо към Тръмп: Путин не е твой съюзник, ние сме!

  • росен плевнелиев-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • русия-
  • писмо-
  • владимир путин-
  • президент

Европейски политици призоваха Тръмп да не обръща гръб на съюзниците си

Снимка: БТА

Българският президент Росен Плевнелиев се подписа под писмо, изпратено от европейски лидери до новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, съобщи „Вашингтон поуст“.

17 настоящи и бивши лидери на страни от Централна и Източна Европа призоваха американския държавен глава да бъде внимателен в отношенията си с руския президент Владимир Путин.

„Няма съмнение – Владимир Путин не е съюзник на САЩ. Той не е и международен партньор, заслужаващ доверие. Путин не иска американско величие. Като ваши съюзници, ни го искаме“, се казва в писмото, в което са се подписали и бившият румънски президент Траян Бъсеску и бившият шведски премиер Карл Билд.

„Продължаващите усилия на Русия да дестабилизира Украйна, както и незаконното анексиране на Крим, застрашават мира“, се казва в редовете.

Според европейските политици и лидери, подписали се в писмото, сближаване между Вашингтон и Москва ще застраши сигурността, създадена от американците и европейските през изминалите десетилетия.

Последиците от сближаване с Кремъл ще подкопаят доверието на европейските съюзници към Съединените американски щати.

Според Росен Плевнелиев при управлението на Владимир Путин Русия е нарушила обещания, дала е фалшиви такива, а военната й активност е направила Европа по-опасно място.

17-те политици призоваха новоизбрания американски президент Доналд Тръмп да се придържа към общите ценности, идеали и цели, които свързват Европа и САЩ.

Обръщаме се към нашите американски приятели да засилят, а не да отслабят трансатлантическите ни връзки, призовават още европейските лидери.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини