Отидете към основна версия

1 204 2

Искат доживотен затвор за Радован Караджич

  • хага-
  • радован караджич-
  • присъда-
  • босна-
  • сребреница

През март миналата година Караджич беше осъден на 40 години затвор за геноцида в Сребреница

Прокуратурата в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия обжалва присъдата от 40 години затвор на Радован Караджич и поиска за него доживотен затвор, предаде радио Б92.

През март миналата година Караджич бе осъден на 40 години затвор за геноцида в Сребреница и за престъпления срещу човечеството в Босна и Херцеговина по време на войната от 1992 до 1995 г.

Жалбата пред Апелативната камара на трибунала бе внесена в началото на декември и е на 89 страници. От друга страна жалбата на Караджич, която също бе оповестена неотдавна, е на 233 страници.

Прокуратурата се мотивира защо смята, че Караджич заслужава доживотен затвор, заявявайки, че 40 години затвор не е съразмерна на неговата наказателна отговорност присъда.

"Наказателната отговорност на Караджич е безпрецедентна и изисква съразмерно наказание. Санкцията, която му определи първоинстанционният съдебен съвет, е очевидно неадекватна, недобре мотивирана и представлява злоупотрба с правомощията", пише прокуратурата.

Прокуратурата иска още Караджич да бъде признат за виновен и за геноцид в Босна и Херцеговина.
"Водещата роля на Караджич в престъпленията, извършени в Босна и Херцеговина, го определят като най-сериозния извършител, осъден от Хагския трибунал досега", пише в жалбата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: