23 Април, 2018 17:30 1 937 1

Защитата на Радован Караджич иска нов процес

  • радован караджич-
  • хага-
  • трибунал

Караджич беше осъден през март 2016 г. за геноцид и етническо прочистване на босненските мюсюлмани

Защитата на Радован Караджич иска нов процес - 1
Снимки: БТА/АР

Защитата на бившия президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич, който е осъден на 40 години затвор за геноцид в Сребреница и престъпления срещу човечеството, поиска днес анулиране на присъдата и повтаряне на процеса, предаде Танюг.

На започналия апелативен процес пред Международния остатъчен механизъм, създаден да довърши делата на Международния трибунал за бивша Югославия, защитата заяви, че ще се опита да докаже, че Караджич няма връзка с клането на около 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница, което би намалило присъдата.

Прокуратурата, която обжалва оправдаването на Караджич по втора точка от обвинението за геноцид, настоя присъдата да бъде увеличена на доживотна.

Защитата на Радован Караджич иска нов процес

Радован Караджич беше осъден през март 2016 г. като президент на босненските сърби за геноцид и етническо прочистване на босненските мюсюлмани. Обсадата на Сараево, в която бяха убити 10 000 души в продължение на три и половина години, и клането в Сребреница, в което сърбите убиха около 8000 мюсюлмани за няколко дни през юли 1995 г., са смятани за най-ужасните жестокости в Европа след Холокоста.

Очаква се разглеждането на жалбите на защитата и обвинението да продължи до края на годината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    16 1 Отговор
    Международния трибунал за бивша Югославия Е ЕДИН ГОЛЯМ ФАРС,но за съжаление по-силните могат да издевателстват над по- слабите .
Новини по държави: