Отидете към основна версия

2 687 12

Силно напрежение между Белград и Прищина

  • сърбия-
  • косово

Сърбия ще изпрати свои войски в Косово, ако за сръбското население възникне опасност

Снимка: БТА/АР

Сръбският президент обвини косовските албанци, че се опитват да предизвикат военен конфликт, съобщава АП. Причината за острото изявление е спрения от косовските албанци влак, който трябваше да стигне от Белград до Косовска Митровица, но беше спрян от властите в Косово. Според Прищина украсеният с православна символика влак е провокация.

„Защо т.нар. международна общност и албанците така се разстроиха заради влака? Може би работата е в това, че на него имаше надпис „Косово – това е Сърбия“? Или защото в него имаше православни икони?“, е цитиран Николич да казва.

Сърбия ще изпрати свои войски в Косово ако за сръбското население там възникне опасност от страна на албанците. Това е заявил президентът на Сърбия Томислав Николич, цитиран от РИА Новости. „Ако убиват сърби ще изпратим не само армия, ще отидем всички“, е заявил Николич по време на Съвета за национална сигурност. Според Николич Сърбия не се стреми към конфликт и не иска да напада никого, но като държава е длъжна по конституция да пази гражданите си.

Напрежението между Сърбия и Косово нарасна след ареста на бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай във Франция. Белград го беше обявил за международно издирване и поиска Париж да го предаде заради военни престъпления.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: