Отидете към основна версия

1 672 14

САЩ не могат да имат доверие на Русия

  • ники хейли-
  • оон-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Това каза пред сенатска комисия кандидатката за нов посланик на Вашингтон в ООН 

САЩ не могат да имат доверие на Русия и трябва да видят от нейна страна "положителни действия", преди да снемат някои от американските санкции. Това заяви днес Ники Хейли, номинирана от избрания президент Доналд Тръмп за постоянен представител на САЩ в ООН, предаде ТАСС.

Пред комисията на Сената по външни работи Хейли каза, че "сега Русия се опитва да демонстрира сила" и че САЩ винаги трябва да бъдат предпазливи спрямо тази страна. "Не мисля, че можем да имаме доверие в тях", изтъкна тя по адрес на ръководството в Москва.

"Смятам, че Русия трябва да предприеме положителни действия, преди да свалим някои санкции", каза Хейли пред сенаторите. По думите й Русия, наравно с Иран, е отговорна за "ужасни зверства в Сирия" като бомбардирането на болници, които представляват военни престъпления.

Ники Хейли изрази загриженост пред комисията за това как ООН се отнася към американския съюзник Израел, допълва ДПА. Тя отправи критики към Съвета за сигурност на ООН заради приетата миналия месец резолюция, осъждаща изграждането на еврейски селище на палестинските територии.

При гласуването на тази резолюция представителят на САЩ не се възползва от правото си на вето, за да я блокира, което породи опасения сред Републиканската партия, че това може да влоши отношенията с Израел.

Хейли потвърди плановете на Тръмп да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Палестинците искат Източен Йерусалим за столицата на бъдещата си държава. Израел смята града за неделим.

По време на изслушването й в Сената 44-годишната Хейли - понастоящем губернатор на Южна Каролина - призна, че няма голям международен опит, но заяви, че ООН може да има полза от "свежи очи".

"Ще отнеса в ООН категоричното послание, че ръководната роля на САЩ е важна за света. Тя е от съществено значение за постигането на хуманитарните цели и за прокарването на националните интереси на Америка", заяви тя, цитирана от ДПА.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини