Отидете към основна версия

2 783 12

Сиярто: Санкциите срещу Русия се провалиха

  • унгария-
  • санкции-
  • русия

За Унгария Русия е най-надеждният доставчик на енергия

Снимка: БТА/АP

Русия и Унгария ще изградят по-близки отношения помежду си. Това беше заявено от унгарския външен министър Петер Сиярто по време на среща с руския министър на търговията Денис Мантуров, съобщи Daily News Hungary.

Правителствата на двете страни ще насърчават своите компании да наддават заедно за проекти в трети страни. За пример се дава железопътен търг в Египет, в който руски и унгарски фирми са подали конкурентни оферти.

Унгария и Русия още ще продължат със своите съвместни изследователски космически програми. Унгарската държава е готова да отдели още 7.7 млн. евро. Те ще отидат за възстановяването на 4 руски православни църкви в страната.

„Европейските санкции срещу Русия се провалиха в политически и икономически аспект. Те се отразиха не само на Русия, а и на Европа. Най-добре ще е да ги премахнем“, заяви Сиярто.

Санкциите са се отразили на унгарския износ за Русия. От 2013 г. той е паднал до $ 6.7 млрд.

По-рано Сиярто нарече Русия най-надеждния доставчик на енергия за Унгария. Според него всички дългосрочни въпроси за покупката на газ от Унгария са били финализирани с договор от 2014 г. Сега се разглежда периодът след 2021 г. По време на визитата на Путин в Унгария се очаква да бъдат обсъдени въпроси, свързани с енергетиката, образованието и тежката индустрия.

При визитата си Путин ще обсъди и разширяването на електроцентралата Пакс 2. Това ще струва на Кремъл над $ 9 млрд. Строежът на нова електроцентрала е политически чувствителен въпрос. Той стои и в основата на опитите на Виткор Орбан да изгради нови отношения с Кремъл. Западът се страхува, че такова споразумение ще даде на Русия билет за европейския ядрен пазар. Това може да осигури енергийно надмощие за Путин.

Сред опозицията в Унгария обаче се наблюдава и голямо недоволство от визитата на Путин. Според представители на Зелената партия Русия се опитва да направи Унгария икономически зависима. Бившият унгарски премиер Ференц Дюрчани заяви, че посещението на Путин е заплаха за Унгария. Самата страна търпи критики за запазване на близките си отношения с Москва след кризата в Украйна. Вече има оплаквания от нейните загуби заради санкциите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: