Отидете към основна версия

2 168 14

Конфликтът в Украйна взе нови цивилни жертви

  • украйна-
  • конфликт-
  • авдеевка-
  • бойни действия-
  • оон-
  • жертви-
  • сражения

ООН призова за прекратяване на сраженията

Снимки АП/БТА

Сраженията и бомбардировките в Източна Украйна и тази нощ не стихнаха, вземайки поредните си жертви и от двете страни на барикадата.

Украински официални лица съобщават за две цивилни жертви, загинали в Авдеевка, след като тази нощ сепаратистите отново обстрелваха града, който попадна в центъра на подновените сражения.

Сепаратистите също съобщават за две цивилни жертви, убити в снощното нападение на правителствените сили срещу бунтовническата крепост в Донецк.

На вчерашното си заседание Съвета за сигурност на ООН отново призова двете страни в конфликта да прекратят огъня, съобщи "112 Украйна".

По време на срещата, представителят на Украйна в ООН Володимир Елченко показа снимки на убити украински военнослужещи.

"Смъртта на всеки войник оставя белег върху душата на Украйна. Този 26-годишен войник е бил убит в близост до Авдеевка. Погледнете в очите му!", заяви той.

Най-малко 15 души загинаха след подновяването на военните действия в тази част на Украйна, които международните медии описват като най-тежките сражения от месеци насам. Има опасения обаче, че действителният брой на жертвите може да е много по-висок.

Жителите на град Авдеевка — около 22 000 души — останаха без ток и питейна вода след началото на сраженията в района. Украинското правителство изрази загриженост, че това може да доведе до избухването на хуманитарна криза и на 31 януари обяви извънредно положение в града.

Украйна обвинява Русия, че е започнала офанзива, докато Москва твърди, че Киев се опитва да отблъсне сепаратистите от позициите им в Донецк и Луганск.

От началото на конфликта през 2014 година близо 9 700 души са загубили живота си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: