Отидете към основна версия

2 991 6

Турция се обиди на Тръмп

  • тръмп-
  • турция-
  • президентски указ-
  • ислямска държава-
  • атаки-
  • жертви-
  • доналд тръмп

Подписан от Тръмп указ игнорира жертвите на терористични атентати в Турция

Снимка АП/БТА

Наскоро президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, с който възложи на Пентагона да разработи комплексен план за защита от Ислямска държава. Указът, който изпълнява едно от предизборните обещания на Тръмп обаче, обиди и разгневи Турция, тъй като документът игнорира атаките на терористичната групировка в Турция, както и жертвите на тези атаки, пише турският в. "Хюриет".

В указа се споменават нападения, извършени на територията на САЩ и Европа, но е и в Турция.

"Ислямска държава вдъхнови много атаки в Съединените щати, включително нападението от декември 2015 г. в Сан Бернардино, Калифорния, и атаката от юни 2016 г. в Орландо, Флорида. ДАЕШ има участие в редица терористични атаки срещу наши съюзници, като при тези нападения бяха убити или ранени американци, като атаката от ноември 2015 г. в Париж, Франция, атаката от март 2016 г. в Брюксел, Белгия, атаката от юли 2016 г. в Ница, Франция и атаката от декември 2016 г. в Берлин, Германия", се казва в меморандума, издаден на 28 януари.

В текста обаче никъде не се споменава за атентатите, които Ислямска държава започна да извършва в Турция от средата на 2015 г.. Тогава джихадистка групировка маркира страната като една от основните си цели, заради военната база Инджирлик, която Анкара любезно предостави на водената от САЩ международна коалиция за борба с терористите в Сирия и Ирак.

Пренебрежителното отношение на американския президент обиди и дори ядоса турците. Страната се превърна в главна цел на ДАЕШ тъкмо заради отношенията си със Съединените щати и на територията ѝ бяха извършени много атентати, в които загинаха много цивилни, включително чужденци, коментира "Хюриет".

Изданието припомня и атаките, извършени в Турция:

- На 20 юли 2015 г. атентатор самоубиец уби 34 цивилни в град Суруч, окръг Шанлъурфа (Югоизточна Турция).

- На 10 октомври 2015 г. при двоен самоубийствен атентат загинаха 109 турски граждани, по време на мирно шествие в Анкара.

- На 12 януари 2016 г. друг атентатор самоубиец се взриви в историческия квартал Султанахмет на Истанбул, като тогава загинаха 11 германски граждани.

- На 19 март 2016 г., петима цивилни, включително трима израелски граждани и един иранец, бяха убити при нова атака на ДАЕШ в Истанбул.

- На 28 юни 2016 г. 45 души загинаха, след като трима въоръжени членове на Ислямска държава откриха огън на международното летище Ататюрк в Истанбул.

- На 20 август 2016 г, тийнейджърката атентатор се самоуби в южната провинция Газиантеп, отнемайки живота на 57 души.

- На Нова година, в ранните часове на 2017 г. въоръжен мъж уби 39 цивилни в нощен клуб "Рейна" в Истанбул.

Това са 7 атентата, извършени от терористичната групировка, в които са загинали 300 души, което показва, че Турция е най-силно засегната от действията на ДАЕШ, а Тръмп доти не споменава името на страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: