Отидете към основна версия

1 115 6

Румънските управляващи отстъпват пред народа

  • румъния-
  • сорин гриндяну-
  • клаус йоханис
Снимка: БТА/АР

Очаква се румънското правителство да се събере на извънредно заседание и да отмени спорното постановление за смекчаване на антикорупционното законодателство.

Президентът Клаус Йоханис определи това развитие на събитията като важна стъпка към нормализация на обстановката в страната.

Румънският премиер Сорин Гриндяну обяви в специално телевизионно обръщение, че ще бъде намерена юридическа процедура постановлението да не влезе в сила. Гриндяну планира обществени консултации по провеждане на правосъдна реформа.

До решението за отмяна на спорното посдтановление се стигна след близо едноседмични масови протести в цяла Румъния.

Същевременно лидерката на опозиционната Национално-либерална партия Ралука Туркан призова да се запази бдителност, тъй като, според нея, опасността не е отминала напълно. По думите й, необходими са допълнителни пояснения и публични гаранции, за да се сложи окончателно край на опитите да се спасят корумпираните политици.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Румъния е в криза

    „Аз не искам да свалям правителството. Те спечелиха изборите и сега управляват. Това обаче няма да продължи на всяка цена.“ Това заяви рум ...
    07.02.2017
    1 072
    0
  • Букурещ отмени спорното постановление

    Румънското социалдемократическо правителство на премиера Сорин Гриндяну отмени постановление, което декриминализира някои корупционни деяния, предаде ...
    05.02.2017
    1 023
    1
Новини по държави: