Отидете към основна версия

1 742 18

Турция удари цели на ПКК в Северен Ирак

  • северен ирак-
  • пкк-
  • турция-
  • въздушни удари

36 бойци на ПКК са били неутрализирани по време на операции през последната седмица

Снимка: shutterstock

Турски военни самолети са унищожили пет военни цели на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак в понеделник. Това заявиха от турската армия в официално изявление, цитирано от в. "Хюриет".

Бойците от ПКК, които вече три десетилетия се сражават срещу правителството на Турция за правото да създадат своя собствена държава, имат лагери в планините на Северен Ирак.

След като примирието между двете враждуващи страни беше прекратено през юли 2015 г., турски военни самолети редовно обстрелват кюрдските позиции, намиращи се на територията на Ирак.

Министерството на вътрешните работи на Турция съобщи още, че общо 36 бойци на ПКК са били "неутрализирани" по време на различни операции, проведени през последната седмица.

Според изявлението, общо 18 бойци са били убити, двама са били ранени, четирима са били заловени живи, а 12 други са се предали на силите за сигурност. В допълнение към това, силите за сигурност са задържали 32-ма от 321 заподозрени за подпомагане на ПКК.

Повече от 40 000 души са загинали откакто ПКК започва своята борба за независимост през 1984 г.

ПКК, която Турция обвинява за много от смъртоносните бомбени нападения, които бяха извършени през последната година, е определяна за терористична организация от Турция, САЩ и Европейския съюз.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Закани за война между Турция и Гърция

    „Ако гърците искат отново да паднат в морето, то турската армия е готова.“ Това заяви лидерът на турската Партия на националното действие ...
    28.02.2017
    6 990
    34
  • Битките за Джараблус и Aл Баб

    Турската страна официално обяви превземането на стратегическия град Aл Баб, което предостави силен коз на нейната делегация и на сирийската опозиция н ...
    28.02.2017
    1 562
    5
  • Турските сили убиха 10 членове на ПКК

    Турските сили са ликвидирали 10 членове на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) по време на антитерористична акция в провинцията Билтис, информира ...
    26.02.2017
    1 000
    11
Новини по държави: