Отидете към основна версия

2 747 10

Турция плаши САЩ с изгонване от Инджирлик

  • турция-
  • сащ-
  • инджирлик

Турция може да ограничи достъпа на САЩ до авиобазата "Инджирлик", ако подготвящата се операция срещу бойците на "Ислямска държава" в сирийския град Ракка се проведе с участието на кюрдски формирования, съобщава ТАСС. Агенцията цитира турския вестник "Йени Шафак"

По информация на изданието такова решение може да бъде взето, ако САЩ проведат операцията съвместно със сирийските кюрди от "Силите за защита на народа" и Партията на демократичния съюз, които Турция смята за свързани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

В случай на такъв нежелателен за Анкара съюз с кюрдите, Турция може да затвори въздушното си пространство за американските изтребители, твърди изданието.

В базата "Инджирлик" в окръг Адана, Южна Турция, са разположени десетки самолети на САЩ, Германия, Великобритания, Саудитска Арабия и Катар. Оттам авиацията, включително на страните, участващи в международната коалиция за борба срещу "Ислямска държава", нанася удари срещу позиции на екстремистите в Сирия, посочва ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: