Отидете към основна версия

4 243 25

Крилатите ракети на Русия притесниха US генерал

  • русия-
  • сащ-
  • крилати ракети-
  • генерал-
  • пол силва-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин

Американски генерал смята, че действията на Русия нарушават духа на споразумение от 1987 г.

Снимка: Shutterstock

Американски генерал обвини Русия в разполагането на крилати ракети, което по думите му е нарушение на подписано преди три десетилетия споразумение, предаде „Детройт нюз“.

През 1987 година Съединените щати и Съветският съюз подписват Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Подписан е от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.

Генерал Пол Силва, зам.-председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви, че действията на руснаците нарушават духа на тези договорености.

„Вярваме, че руснаците умишлено разполагат крилати ракети, за да заплашат НАТО и съоръженията на алианса“, заяви генералът. Той не каза дали ракетите носят ядрен арсенал. Това е първото публично обвинение от страна на Вашингтон след доклад, че Русия тайно е разположила крилати ракети SSC-8, които е тествала в продължение на няколко години.

През миналия месец американският президент Доналд Тръмп заяви в интервю за „Ройтерс“, че ще повдигне този въпрос пред Владимир Путин „ако и когато се срещнат“.

„Ню Йорк Таймс“ написа преди седмици за разполагането на крилати ракети. Изданието посочи, че един батальон е позициониран в ракетния полигон Капустин Яр. Създаден е бил и втори, чието местоположение е неизвестно. Русия категорично отрича да е нарушавала спогодбите между двете страни по отношение на ракетното разгръщане.

Отношенията между САЩ и Русия достигнаха най-ниската си точка от края на Студената война насам през последните години. След анексирането на Крим и заради конфликта в Източна Украйна САЩ и Европейският съюз наложиха санкции на руснаците.

След избирането на Доналд Тръмп за американски президент много анализатори посочиха, че очакват стопяване на ледовете между Вашингтон и Москва. Тръмп и Путин все още не са се срещнали, но от външните министерства на двете страни обявиха, че вече се подготвя такава среща.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини