Отидете към основна версия

1 740 3

ЕС обяви амбициозен план за Сирия

  • сирия-
  • ес-
  • федерика могерини-
  • план-
  • война

Брюксел описа как ще помогне за възстановяването на страната след приключването на войната

Снимки: БТА/АР

ЕС описа конкретната помощ, която може да окаже при постигане на мирно споразумение, от разминиране до организиране на избори, като изрази надежда, че тези "дивиденти на мира" ще насърчат мирните преговори, предаде ДПА. Брюксел е главният донор в международните инициативи за слагане на край на кризата в азиатската държава.

"Твърде често международната общност не подготвя следконфликтните ситуации. Твърде често има мирно споразумение, а международната помощ не е готова", изтъкна шефът на европейската дипломация Федерика Могерини на пресконференция в Страсбург.

"Този път обаче искаме да сме готови", добави тя и обясни, че международната конференция за Сирия с участието на 70 делегации в Брюксел на 5 април ще обсъди "как международната общност може да подкрепи бъдещето на страната в помирението и стабилизацията".

В публикуваната днес от ЕК "Стратегия на ЕС за Сирия" Могерини представя редица области, в които ЕС ще може да действа щом политическият преход бъде "истински задействан".

Тя споменава отмяна на санкциите, за да се помогне на Сирия да се възстанови, помощ в организирането на избори и в областта на сигурността (разминиране, изпращане на наблюдатели на примирието, демобилизация на войниците, обработка на използвани в конфликта химически вещества), както и финансова и техническа помощ за "бързото възстановяване на основните услуги на местно равнище (образование, здравеопазване, водоснабдяване, електроподаване, събиране и обработка на отпадъците)".

Европейците искат "да използват това като дивиденти на мира, които биха могли да насърчат страните в Сирия да направят необходимите компромиси и да започнат политически преход", заяви Могерини в Европейския парламент в Страсбург.

"ЕС също така има готовност да играе роля в подготовката и подкрепата за безопасни, доброволни и достойни връщания на бежанци и вътрешно разселени хора по домовете им", се казва в текста.

От началото на конфликта в Сирия, в който за шест години са убити над 310 000 души, ЕС и неговите страни членки според Могерини са събрали 9,4 милиарда евро помощ, в това число 900 милиона евро хуманитарна помощ на територията на Сирия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ожесточена битка за Дамаск (ВИДЕО)

    Сирийските правителствени сили водят ожесточени боеве с бунтовнически групировки в околностите на Дамаск. Офанзивата е предприета, след като въстаници ...
    19.03.2017
    3 925
    7
  • Бомбен ад в Дамаск (СНИМКИ)

    Най-малко 37 души загинаха при поредица от самоубийствени атентати в сирийската столица Дамаск. Новината предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, като се поз ...
    15.03.2017
    5 301
    7
  • Дипломатическа безизходица за Сирия

    Третият кръг от мирните преговори за Сирия в Астана приключи без успех. Участниците се споразумяха следващият да се състои на 3-4 май отново в казахст ...
    15.03.2017
    1 739
    1
Новини по държави: