Отидете към основна версия

1 716 14

Ердоган плаши с турски референдум за ЕС

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • ес

Той готви референдум за бъдещето на страната в ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган обяви възможност за провеждането на референдум относно продължаването на преговорите за присъединяването на страната в ЕС, съобщи Yeni Safak.

Той призна, че Турция евентуално ще преразгледа отношенията си с ЕС. Това ще стане след провеждането на референдума за разширяване на президентските правомощия на 16-ти април.

„Британците направиха своето решение с Brexit. Може и да направим различни неща след 16-ти април. Назначили сме един референдум за тогава. След това може да направим и такъв като британския. Няма значение какво ще реши нашата нация. Ние ще го приемем. Там казват, че ако през април гласуваме с „Да“, няма да влезем в ЕС. Ако направо вземат това решение, ще ни улеснят. Трябва да вземем своето решение. Гледаме напред. Вашият глас е важен“, заяви Ердоган.

Отношенията между Турция и Европа се обтегнаха през последните седмици. Това стана след като няколко европейски държави отказаха да позволят провеждането на турски митинги на своя територия. Ердоган на няколко пъти атакува остро Германия и Холандия. В ЕС вече има мнения, че Турция няма как да стане член на Съюза.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • На две стъпки от референдума

    Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че очаква 63% от турските избиратели да гласуват с "да" на предстоящия на 16 април рефер ...
    03.04.2017
    1 238
    1
Новини по държави: