Отидете към основна версия

1 891 4

Папа Франциск изми нозете на 12 мафиоти (СНИМКИ)

  • папа франциск-
  • мафия-
  • мафиоти-
  • ватикан-
  • свети петър

Папа Франциск отслужи литургия в базиликата Свети Петър. По-късно Светия отец спази традицията на Велики четвъртък, като участва в церемония по измиване на краката на 12 души. Тази година това бяха бивши мафиоти от строгоохранявания затвор "Паляно" в Фрозиноне, южно от столицата Рим, предаде ТАСС.

Посещението имаше частен характер и не беше отразявано от медии. По традиция се измиват нозете на 12 души, колкото са били апостолите.

Затворниците в "Паляно" са бивши мафиоти. Всички те са сключили сделка за предоставяне на информация на следствието в замяна на по-кратка присъда.

Три от 12-те затворници бяха жени. Един от тях е мюсюлманин, който през юни ще приеме християнската вяра. Двама от тези, на които папата изми нозете, са с доживотни присъди. На останалите наказанията изтичат в периода 2019 г. - 2073 г..

"Всеки има право да направи грешка. Ние всички сме били объркани по един или друг начин", каза Франциск по отношение на лишените от свобода в интервю, публикувано в четвъртък в официалния вестник на Ватикана.

Това не е първата подобна проява на Светия отец. Още в началото на понтификата си Франциск реши да децентрализира традицията и да изпълнява ритуала извън Ватикана.

Пренасянето на церемонията от Франциск в затворите определено се вписва и в желанието му да служи и да дава надежда на престъпници.

На Велики четвъртък, миналата година, Светият отец посети център за мигранти и изми краката на бежанци.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: