Отидете към основна версия

2 718 5

Агенция не позна резултатите в Турция. Спря да съществува

  • социолог-
  • турция-
  • агенция-
  • референдум-
  • резултати-
  • ердоган

Социолозите предвиждали гласовете "не" да победят на референдума

Снимка: БТА/ AP

Турска социологическа агенция не позна резултатите от проведения референдум в страната. Спря да съществува на следващия ден.

Шефът на Евразийския център за изследване на нагласите (AKAM) Кемал Йозкираз заяви, че компанията спира съществуването си, предаде „Хюриет дейли нюз“.

„Ние от центъра обявихме преди провеждането на референдума, че ако не познаем резултата от него, няма да продължаваме повече“, заявиха от социологическата агенция.

Преди референдума в неделя от нея бяха дали прогноза, че отговорът „не“ ще събере 53% от гласовете на турските граждани. В неделя обаче малко над 51% гласуваха с „да“ на предложените конституционни промени, които ще направят Турция президентска република.

„Ако избирателната комисия потвърди тези резултати, то ще затворя компанията. Ще се откажа от кариерата си и компанията, която основах със собствени усилия. Отговорността е моя“, заяви Кемал Йозкираз.

Той добави, че ще изплати заплатите на служителите, участвали в допитванията в седмиците преди решителния вот. Йозкираз добави, че се съмнява в достоверността на обявените резултати. „Сигурен съм, че те са опетнени“, заяви турският социолог, който ще си търси нова работа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: