Last news in Fakti

17 Април, 2017 12:09 8 318 18

Силна подкрепа към Ердоган от Европа, шамар от България

  • турция-
  • подкрепа-
  • референдум-
  • европа-
  • германия-
  • българия-
  • турци-
  • шамар

63.2% от гласувалите в Германия са подкрепили Ердоган

Силна подкрепа към Ердоган от Европа, шамар от България - 1
Снимка: БТА/ AP

Огромна част от турските граждани, гласували в чужбина, подкрепиха Реджеп Ердоган на референдума, който ще разшири правомощията на държавния глава.

По последна информация тезата „за“ конституционните промени печели малко над 51% от общия брой подадени бюлетини. Интересно е разпределението по държави.

В Германия, където живее най-голямата турска диаспора зад граница, 63.2% от гласоподавателите са подкрепили разширяване правомощията на президента.

В Австрия също се забелязва опустошителна разлика. 72.3% от живеещите турци там са казали „да“ на референдума, съобщи турският канал „ТРТ Свят“. Във Франция близо 65% са гласували с „да“.

Турците, дали своя глас в Холандия, също са избрали да подкрепят Реджеп Ердоган. 69.9% от тях са гласували с „да“. В Норвегия процентът е 55.1%.

Интересна е статистиката и за гласувалите против конституционните промени, които от 2019 година ще направят Турция президентска република. Ердоган е получил звучен шамар от турските граждани, гласували в България и Великобритания.

71.4% от гласувалите турци в България са казали „не“, докато процентът на Острова е дори по-висок – 79.9%. В Съединените американски щати 83.3% от турците са гласували с „не“ за конституционните промени.

Турският президент Реджеп Ердоган описа победата като историческа и заяви, че след референдума Турция ще има силата да преодолее всички трудности и кризи.

Самият референдум бе проведен няколко месеца след опита за военен преврат в южната ни съседка. Анкара обвини живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Old man

    18 6 Отговор
    В Европа са гласува ли със "За", защото ги е страх, че ако гласуват с "Не" новият паша ще ги прибере в Турция - Елементарно, д-р Уотсън.
    Важно е как са гласували в Истамбул и Анкара.
  • 2 Ловеца на поршета

    32 5 Отговор
    Напълно е нормално! Те тези в Западна Европа в по-голямата си част са неграмотни анадолци.
  • 3 Туй то

    14 14 Отговор
    Тъпа турска пасмина. За милионен път потвърждение. Ми, честито да им е. Досега цвилиха, ама оъ 2019 ще вият до небесата. Което пък е гот - няма по-голяма наслада да гледаш гърчещ се ислямец.

    Коментиран от #5

  • 4 радул

    36 1 Отговор
    Турците в България, се оказаха по големи европейци от тези в Германия и Австрия!Какво ли мисли сега Ердоган?
  • 5 АНДРО

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Туй то":

    Тъпи са да, също като нас. Избираш ги ,въртиш, усукваш пак тия. Разлика обаче има, или кат Путин , или като РЕЙГЪН. А ние ще се мотаме, мотаме и доказахме че олигархиата си има сържава. Айди на здраве.
  • 6 onq s konq

    12 15 Отговор
    ДПС НАЧЕЛО С ДОНОСНИКА НА ДС ДОГАН отдавна са заявили про-руската си ориентация и е нормално да мразят Турската управа,която се опита да ги направлява .
  • 7 7777

    10 3 Отговор
    Ако Ердоган беше загубил този референдум, то след една или две години пак щеше да има същия референдум с малки изменения. Щеше да има референдуми до победа за Ердоган.
  • 8 Терцел

    7 4 Отговор
    Когато Боко и Ердоган ще загубят, никога, то това да не са пет лева.
  • 9 Мястото на ония с комя е

    7 2 Отговор
    В обора и да избягва срещи и разговори с хора! Никога Абсолютна ВЛАСТ не се предоставят в ръцете на една личност! След опита за преврат, Таип се яви като спасена чрез народна подкрепа жертва на заговорници и врагове на Турция! В изпълнените от задоволство граждани на Турция с голям мерак искат да издигнат силата, авторитета на своята държава чрез пълна подкрепа на своя лидер - радостно и със задоволство като да тепсия му гласуват пълно доверие и подкрепа. Но тази екстаз може не след дълго да се изпари ако се получи случаят ПИНИЧЕТ ! Лични сметки ще се решават вече силово и с ултиматуми! Арести , затвор, Диарбекир, и изчезнал безследно може да се случи на всеки който не е в крак както в Северна Корея! Нали демокрацията бе Плирализъм - зачитане правата на всички политически групи, а туй е ДИКТАТУРА ! ХАЙ ХИТЛЪР !
  • 10 гларус кръстоносец

    16 2 Отговор
    Не може да му се отрече тактическото мислене на Ердоган. Инсценира си неуспешния опит за преврат ,за да може да прибере на топло цялата опозиция , да забрани демократичните медии, да се бетонира в съдебната власт и да прочисти армията. Това беше подготовката за този референдум довела до този изборен резултат. Като се вгледате в картата на Турция с начина на гласуване , ясно се вижда , че цялото европейска част с всички големи градове , и цялото крайбрежие е гласувало " против". Това си е битка -Цивилизация срещу Анадол. Нашите български турци са мислили като са гласували( образованието е в основата) и заслужават поздравления .Да му мислят Германците и Австрийците ,като им гледам изборните резултати. А на нас да ни е честит новия аятолах Ердо на балканите.Нека сега някой отрече необходимостта от законовите промени предложени от президента Радев.Ето ви картата на гласувалите
    http://www.blitz.bg/svyat/novo-prebroyavane-v-turtsiya-536-sa-glasuvali-s-da-464-ne_news505035.html
    ето ви законопроекта на Радев
    https://trud.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF/
    И мислете ! .
  • 11 Troqn

    1 0 Отговор
    %51%49 tova e resultatite nikoq ne pe4elil ne6to daje erdogan gubil mng izbori v referanduma
  • 12 ддД

    2 2 Отговор
    ама тия от германия австрия и франция
    да ги пратят там
    да му сърбат попарата
    то като не съм в парламента и 200 лева са им много
    ноооо ако съм там
    е .не знаете какъв съм работен
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 долен фес

    2 0 Отговор
    Ехааа, България раздава шамари, тва си е кеф да го прочетеш, колкото и смешно да звучи. А иначе Ердоганя отдавна прави каквото си иска в Турция, тъй че "победата" от референдума е просто за легитимация на властта му. Все пак официално промените влизат в сила след две години и лично според мен мръсния фес няма да доживее дотогава.
  • 16 Радо

    0 0 Отговор
    Един цитат от зората на демокрацията ни: "Най-добре е танковете да дойдат."

    Коментиран от #17

  • 17 димитър Борисов

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Радо":

    Турците в родината си ще се почувстват по подобен начин както българите са се чувствали по време на османското робство. Затова масово ще напускат страната за да търсят свободен живот. Ако животът им стане по-добър в Турция, то живеещите в чужбина турци ще се приберат в родината си. Тези които са живели в България масово се завръщат. Защото в България са се образовали безплатно и са усвоили занаяти. Дори живота е по-демократичен и тук са се родили. 20.4.2017г.
  • 18 колю

    1 0 Отговор
    Тези Турци от Европа го наха.... на собствените си сънародници останали в Турция. Седят далеч ,печелят добре дори и от социалната система и въобще не им се прибира от гнилия запад . И те не знаят за какво им е нова велика османска империя ,ама да я има. Възможно е да си представят как Германеца в Германия им слугува и мие чинии. Но не миже да им се отрече едно нещо. Сами свалиха розовата превръзка от очите на всички правителства в Европа. Най-после европейците разбраха що за животно отглеждат в страните си . Либерасти на власт в никоя европейска държава няма да има.