Отидете към основна версия

951 0

Франция навлезе в Страстната седмица

  • франция-
  • марин льо пен-
  • еманюел макрон-
  • избори-
  • президентски избори-
  • франсоа оланд
Снимки: БТА/АР

Предизборната кампания във Франция навлезе в решителната си фаза. В неделя ще се проведе първият тур на президентския вот в страната.

Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен, която губи подкрепа според социолозите, на голям митинг в Париж Льо Пен обеща спиране на всякаква имиграция в страната и защита срещу "дивата глобализация", предаде "Ройтерс".

"Аз ще ви защитя. Първата мярка, която ще взема като президент ще бъде да възстановя границите на Франция", заяви Льо Пен пред близо 5000 души, събрали се в концертната зала "Зенит".

Критикувайки съперниците си, които според нея искали "дива глобализация", Льо Пен каза, че нейният лагер е този на патриотите.

"Изборът в неделя е прост. Това е избор между една Франция, която се възражда и една Франция, която потъва", заяви крайнодесният лидер, един от двамата основни фаворити на изборите, наред с центриста Еманюел Макрон.

Карайки тълпата да освирка ЕС и Шенгенското пространство, от което тя обещава да изтегли Франция ако бъде избрана за президент, Льо Пен заяви: "Масовата имиграция не е благоприятна възможност за Франция, тя е трагедия за Франция".

От своя страна центристът Еманюел Макрон призова французите да обърнат страницата на последните 20 години и да доведат на власт ново поколение политици. Предизборният му митинг се проведе в спортната зала "Берси" в столицата.

"Това, което се предлага на французите през последните 20 години, не е освобождаване или възстановяване, а бавно приемане на безработицата, държавната импотентност и социалния провал", заяви 39-годишният проевропейски политик, приветстван от близо 18 хиляди привърженици.

Ново проучване на общественото мнение във Франция вчера отреди убедителна победа на Макрон над лидера на крайната десница на очаквания балотаж на президентските избори на 7 май. Според анкетата двамата основни фаворити ще получат равна подкрепа, по 22 процента, на първия тур на 23 април, но на балотажа две седмици по-късно Макрон ще победи без проблем.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: