Отидете към основна версия

1 565 2

Гърция все пак може да екстрадира турските военни

  • гърция-
  • турция-
  • преврат-
  • екстрадиция-
  • военни-
  • съд

Искането за екстрадиция ще бъде преразгледано

Снимка: БТА/ AP

Гръцкият апелативен съд ще преразгледа искането за екстрадиране на осемте турски военнослужещи, избягали в страната след преврата, предаде „Хюриет дейли нюз“.

Изданието посочва, че за втори път съдът ще разгледа молбата за екстрадиция от турските власти. Трима от войниците ще бъдат разпитани на 25 април. Няма обявена дата за другите петима.

След опита за военен преврат в страната през лятото на миналата година няколко турски военнослужещи избягаха в съседна Гърция. Анкара поиска от Атина незабавното им предаване, но получи отказ.

Адвокатите на заподозрените метежници заявиха, че те са невинни, и ако бъдат предадени на турските сили, има риск за живота им.

След отказа на гръцкия съд Турция заплаши съседите си и Европа, че ще сложи край на споразумението за реадмисия на бежанци. Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу решението на съда е политическо и то ще се отрази негативно на двустранните отношения между Анкара и Атина.

Военните и техните адвокати заявиха, че в Турция не могат да се надяват на честен процес срещу тях и има риск за живота им, ако се върнат там.

След опита за военен преврат в Турция властите започнаха масово преследване и чистки на всички нива в държавата. В страната бе обявено извънредно положение, а под удара на закона попаднаха хиляди полицаи и военни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: