Last news in Fakti

25 Април, 2017 15:22 1 420 7

Гърция отказа да екстрадира турските военни

  • гърция-
  • турция-
  • военни-
  • екстрадиция-
  • съд-
  • отказ-
  • преврат

Военните избягаха в Гърция след преврата

Гърция отказа да екстрадира турските военни - 1
Снимка: БТА/ AP

Гръцкият апелативен съд отказа да екстрадира трима от турските военнослужещи, избягали в страната след опита за военен преврат в Турция, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Искането за предаването им на турските власти бе внесено за преразглеждане, но отново получи отказ. Анкара обвини Атина, че на съдебно ниво действа с политически подбуди.

Гръцкият върховен съд също отсъди против екстрадицията. Адвокатите на избягалите военнослужещи твърдят, че има риск за тяхното здраве, ако бъдат върнати на турска земя.

След опита за военен преврат в южната ни съседка, при който загинаха близо 250 души, властите започнаха масови чистки на всички нива в държавата. Хиляди военни попаднаха под ударите на властта.

Западните страни обвиниха Турция, че нарушава човешките права и преследва другомислещите, без значение дали имат пръст в метежа или не. Анкара обвини живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен и неговата организация „Фето“ за организирането на пуча.

След предишния отказ на гръцкия съд Турция заплаши съседите си и Европа, че ще сложи край на споразумението за реадмисия на бежанци. Военните и техните адвокати заявиха, че в Турция не могат да се надяват на честен процес срещу тях и има риск за живота им, ако се върнат там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мето

    12 0 Отговор
    А нашите дупедавци и без съд ги върнаха
  • 2 Хасан

    1 7 Отговор
    Ей турчина като се превъзбуди търси някъде да си го вкара.. Гърци,опомнете се..не си забравяйте историята
  • 3 ДОХАСАН

    9 0 Отговор
    То затова ли един друг се перете?
  • 4 непознат

    4 0 Отговор
    Дайте ги на нас,Боко ефенди ще ги върне на мига
  • 5 Хасан

    0 4 Отговор
    Съюзник си в НАТО, комшия си а не връщаш хора които са вършили пакости у съседа.. Това е политическо решение..

    Коментиран от #6

  • 6 Лупи

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Кое е политическо решение бе ислямист скапан? Лъжа ли е, че има опасност за живота им ако ги върнат? Всеки демократичен съд би направил същото! Ами днес какво става в любимата ти "супер" сила? Пак демократична чистка и демократични арести, а? Ами тия дето ги убиха без съд и присъда във вечерта на "преврата" на на следващите дни? То бива да си тъп ама наглоста ти няма граници.

    Коментиран от #7

  • 7 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Лупи":

    Първото не съм ислямист.. Пия си ракия..домашна.. Мое производство.. Второ аз си казвам мнението и не те обиждам.. Да обидиш някого е признак че нямаш аргументи и си безсилен.. Опит за преврат срещу демократично избран президент е подсъдимо.. Военен който бяга от казарма също е подсъдимо.. Нелегално пресичане на граница също е подсъдимо.. И Гърция е съюзник в НАТО.. И ако военен който вършил пакости се крие в съюзника той не е доброжелателен
Новини по държави: