Отидете към основна версия

1 298 2

Без милост за корумпираните в Румъния

  • румъния-
  • букурещ-
  • сорин гриндяну-
  • ливиу драгня-
  • клаус йоханис

Правната комисия на Сената прегласува противоположно свое решение от вчера

Снимки: БТА/АР

Осъдените за корупция в Румъния няма да бъдат помилвани, според решение, взето днес след ново гласуване в правната комисия на горната камара на румънския парламент. Това се случи само ден, след като същите сенатори бяха взели противоположното решение, съобщават медиите в северната ни съседка.

Правната комисия към горната камара на румънския парламент одобри вчера изменение в законопроекта за помилване, в което се предвиждаше помилване на лица, осъдени за вземане на подкуп, даване на подкуп, търговия с влияние, купуване на влияние.

Решението предизвика нови протести пред сградата на парламента в Букурещ, както и в други градове в Румъния, а срещу него се обяви и премиерът Сорин Гриндяну, както и лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня.

Президентът Клаус Йоханис заяви, че е "неприятно изненадан" от решението на правната комисия. Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер каза, че не подкрепя решението на сенаторите от правната комисия.

Днес предложението за изменение бе прегласувано и сенаторите, които вчера го подкрепиха, днес се въздържаха.

Правната комисия реши още, че присъди за злоупотреба със служебно положение и за конфликт на интереси също няма да бъдат помилвани.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • В Румъния оттеглиха скандалния закон

    Румънската сенатска комисия оттегли предложенията си за законови промени, които можеше да позволят на помилването на осъдени за корупция, съобщи Polit ...
    05.05.2017
    1 252
    0
  • Протести в Румъния - Май 2017

    Повече от 1000 души излязоха на протест пред румънския парламент през тази нощ, съобщи ABC. Протестите са срещу решение на властите да дадат възмож ...
    04.05.2017
    1 047
    3
Новини по държави: