Отидете към основна версия

4 286 14

Макрон след победата: Ще браня Франция, ще браня Европа!

  • франция-
  • европа-
  • президент-
  • еманюел макрон-
  • победа-
  • браня

Новият президент на Франция ще се бори срещу разделението в страната

Снимка: БТА/ AP

Ще браня Франция, ще браня Европа! Това обеща центристкият кандидат Еманюел Макрон, който вчера спечели балотажа на президентските избори в страната. Новият френски държавен глава получи 66% от гласовете на балотажа и победи представителката на крайната десница Марин льо Пен.

„Знам за гнева и тревогата, които изразихте с вота си. Ще защитавам Франция и Европа“, заяви пред своите поддръжници Еманюел Макрон, цитиран от френските медии.

Той подчерта, че ще се бори срещу разделението в страната. След победата редица световни лидери честитиха успеха на Макрон.

Американският президент Доналд Тръмп написа в профила си в Туитър, че няма търпение да започне сътрудничество с Макрон, и го поздрави за „голямата победа“.

Лидерите на Чехия и Словакия приветстваха изборната победа на Макрон, както и холандският министър-председател Марк Рюте, който поздрави центристкият кандидат. Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че Франция с новия си президент ще съдейства за укрепване на единството на Европейския съюз. Белгийският премиер Шарл Мишел приветства избирането на центриста Еманюел Макрон за президент на Франция и заяви, че Франция и Белгия ще работят заедно, за да дадат нов тласък на Европа.

39-годишният Еманюел Макрон е най-младият френски президент в историята. Макар победата му да бе убедителна, то тя бе белязана с най-ниската избирателна активност от десетилетия насам.

Хиляди французи излязоха на „Шанз-Елизе“, за да отпразнуват победата над крайната десница и избирането на новия държавен глава на страната. В 22:30 часа местно време в неделя вечерта новоизбраният президент излезе на площада пред Лувъра под звуците на Одата на радостта - химнът на Европейския съюз, сред възторжените възгласи на симпатизантите му.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: