Отидете към основна версия

1 121 0

Израел обстрелван от ливанска територия

  • израел-
  • ливан

Няма пострадали при нападението, нанесени са материални щети

Четири ракети, изстреляни от територията на Ливан, удариха северен Израел, предава Ройтерс. Това са първите ракети, изстреляни по израелска територи от Ливан от месеци насам. Две от ракетите са експлодирали в Западна Галилея, по сведения на израелското военно командване. Няма пострадали, но на две сгради са нанесени щети.

В комюнике на израелската армия се посочва, че ракетите са били изстреляни от Южен Ливан. В документа не се посочват подробности, но става ясно, че израелската страна е отговорила с военни действия. Националното радио на Израел съобщава, че на територията на държавата са паднали 4 ракети, като щетите не са големи.

В Израел смятат, че ракетният обстрел вероятно не е организиран от „Хизбула“, а от палестински групи или ислямисти. Израелският министър на разузнаването и секретните служби Дан Меридор заяви пред радиото: „Още не знаем кой стои зад този обстрел (. . .) „Хизбула“ разбира, че няма никакъв интерес от евентуална ескалация.“

Предполага се, че ракетната атака е отговор на наказателна акция в Газа, осъществена вчера от израелската армия. Акцията пък бе отговор на изстреляни в събота от територията на Газа по южен Израел ракети тип Касам, за което Израел обвини „Хамас“.

Миналата година Израел проведе мащабна въздушна акция в Ливан, като бомбардира бази на „Хамас“. След атаката в продължение на месеци ракети към Израел откъм територията на Ливан не бяха изстрелвани. Такива обаче спорадично биват изстрелвани от „Хамас“ от контролирани от организацията територии в Ивицата Газа.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Израел напада Иран?

    Опасността от солова акция на Израел срещу Иран става все по-реална. Военният министър Ехуд Барак дори вече е изчислил, че ако всички израелци изпо ...
    01.12.2011
    4 668
    12