Last news in Fakti

1 Декември, 2011 21:32 4 617 12

Израел напада Иран?

  • израел-
  • иран-
  • война
Израел напада Иран? - 1
Град Газа

Опасността от солова акция на Израел срещу Иран става все по-реална. Военният министър Ехуд Барак дори вече е изчислил, че ако всички израелци използват противовъздушните скривалища, жертвите няма да са повече от 500, пише „Дойче Веле”.

Опасенията, че Израел ще предприеме едностранен удар срещу Иран, вече се коментират и в официалните кръгове в САЩ. Меир Даган, бившият шеф на израелското външно разузнаване Мосад, е отявлен противник на военен удар срещу иранските ядрени съоръжения. С това той открито се дистанцира от премиера Бенямин Нетаняху и военния министър Ехуд Барак, които преди 4 седмици заявиха, че самостоятелна израелска атака срещу Иран остава опция в спора около ядрената програма на ислямската република.

В интервю за Втора програма на израелската телевизия бившият директор на Мосад каза: "Нито министърът на отбраната, нито премиерът или финансовият министър, които ценя много високо, ще ми попречат да кажа открито мнението си. Не живеем в недемократична държава, а в една демократична държава и тук всеки има право да изказва мнението си."


Предупреждението

Докато оглавяваше израелското разузнаване, Даган беше принуден да мълчи по темата. След като обаче в началото на тази година се пенсионира, той не спира да повтаря нещо, което според премиера Нетаняху не са полага на човек от службите. Меир Даган предупреждава, че за Израел може да се окаже твърде опасно да бомбардира иранските ядрени инсталации: "Мисля, че държавата Израел би се забъркала в регионална война. Въпросът е също така какво ще се случи на следващия ден. И каква ще е цената, която ще трябва да заплатим за подобна стъпка. Изхождам от предположението, че разрушенията ще са много големи, че животът в Израел ще бъде парализиран и че всичко това ще струва много жертви."

Отговорът

За разлика от Даган министърът на отбраната Барак смята, че последствията от евентуално нападение срещу Иран биха били контролируеми. Ако всички израелци използват противовъздушните скривалища, тогава жертвите сред израелското население няма да бъдат повече от 500, заяви Барак по израелското радио.

Военният министър Барак и премиерът Нетаняху могат да разчитат на подкрепа най-малко от шефа на военното разузнаване Амос Ядлин, който вече разкритикува инициативата на бившия си колега Меир Даган с думите: "Не всичко може да се обсъжда открито пред обществеността. Има неща, които не бива да стават предмет на публични дебати. Включително защото населението няма достъп до специализирана информация, необходима за воденето на подобни дискусии."

Освен това, според Ядлин, съществува и опасността подобен публичен дебат да застраши позициите на Израел. Същевременно шефът на военното разузнаване отправя към премиера Нетаняху и един критичен съвет - ако иска да запази всички опции срещу Иран, Израел не бива да прекъсва диалога със съюзниците си.

Според американците един военен удар срещу Иран в момента би бил нецелесъобразен. Вашингтон изхожда от тезата, че такъв удар може само да забави, но не и да спре иранската ядрена програма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    1 0 Отговор
    Хайде,най-сетне,Израел-каквото и да ти струва,това ще е една справедлива кауза за теб.И всички ще въздъхнат с облекчение,защото онова,което Техеран се мъчи да направи,ако успее-веднага би го дал в ръцете на ония,които не се поколебаха да отнемат над 3000 невинни живота за броени мигове!
    А и самичък би опитал,навярно,и всички знаят срещу кого!
  • 2 трезво мислещ

    0 0 Отговор
    Маите 21.12.2012.Нострадамус краят на света ще тръгне от червена държава(тълкувания и размисли много).Коя е червената държава,тази със забавяща се икономика чиито символ на управление е червено и държи Америка в свои ръце или един Иран който също може да има отношение към червеното.Цикличноста на историята и наближаването ни към година която е била пагубна за Европа през миналото столетие и както се очертава може би и през настоящето столетие ще е така.Дали вече не трябва да отразяваме сигналите които са ни давани па дори и ако щете и корана:краят на света ще настъпи във миг който не може да бъде предсказан от никого и той се знае само от всевишния,който ще е след една златна епоха и мир,и уточнявам,че се използва определението миг а не предполагаема дата(понятието време е разтегливо).На вас как ви се струва не видяхме ли технологичния бум и фантастични технологии довчера,не видяхме ли напредъка и в други области на човешкото развитие.Разбира се не споменаваме регионалните войни които винаги са съпровождали човешкия род.Мисля,че злото което надделя над моралното хуманното,етичното, благородното и всичко човешко в най чистата му и първоначална форма, бе капката преляла чашата и включила обратното броене.Творението на Бог което се доближава до съвършенство се превърна в най голямото му разочарование може би.Не идва ли вече краят?И в заключение колко иронично,че пак на върха на вълната са евреите.
  • 3 anonimen

    0 0 Отговор
    абе гадните еврей да си го .............., иранците нищо не са им направили. Вярно че ахмадинеджад е малко откачен, ама да нападнат държава със 75 милиона невинни души! това ще е защото са комплексарчета. Честно казано радвам се че преди ~ 70 години хитлер е започнал с еврейте и съжелявам, че не е успял да ги утрепе всичките!!!
  • 4 холокост

    0 0 Отговор
    Мръсната еврейска сган ще започне трета световна война подпомагана естествено от Щатите и това е на прага ни.
  • 5 ххх

    1 0 Отговор
    anonimen-колко жалко за теб,че мислиш така ограничено!
    Никой не иска да напада и убива 75 милиона-целта са точно няколко стотин учени и инженери,скрити дълбоко под земята!
    И друго нещо,което ти е убягнало-Израел никога не е заплашвал публично нито Иран,нито когото и да е.Докато Иран като държава и Ахмадинеджаб лично никога не пропускат да заявят,че не признават Израел като държава и че ще се опитат да го заличат от картата!Това-за твое сведение!
    Всичкото друго,което сте написали ти и "холокост"-като коментар-е връх на елементарност и незнание,меко казано!
  • 6 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Иран са ми симпатични с тяхната самостоятелност... но наистина, ако има най-малка вероятност техните бомби да попаднат в ръцете на терористи, значи трябва да бъдат спрени! Евалата на малкия Израел! Големи питбулета са и съм сигурен, че ще сдавят Иран!
  • 7 руснака

    1 0 Отговор
    ама как пък асоциирате Иран с терористи?!? откъде накъде?!?
  • 8 Давайте

    1 0 Отговор
    Давайте смело jews. Тръгвайте на война и сами си вижте сметката, моля ви! Крайно време е светът да си почине от вас!
  • 9 осод

    0 0 Отговор
    Арабският свят вече не е същият.Лошото е ,че Запада и най-вече военно-пром.им комплекси не си дават сметка за това.Въобразяват си,че свитът ще излезе от кризата с една регионална война.това не е 1939г....Иде страшен ад от Близкия изток.
  • 10 До Атанас НеВелики

    0 0 Отговор
    Израел държи целия свят и зад всички световни и регионали войни стоят техните пари и техни интереси и затова тази напаст няма да спре докато не съсипе света и останат само те, затова не ми викай евала щото след некой друг ден вместо на чалга , на клезмер ще си бичиш кючеците!
  • 11 оръжеец

    0 0 Отговор
    абе,руснак-ракетите КАСАМ,които ония изстрелват към Израел,да не би пък случайно да са вече руски??
    Почти като по правило те излитат близо до оживени обществени места,а веднага след това "бойците"за независимост бързат да се напъхат в безкрайните си тунели и подземия!
    И от там наддават вой до небесата за наистина невинните цивилни жертви!
    Ами-близко е до ума-Израел засича много точно мястото и точно там нанася ответният си удар.
    Ако ония наистина се борят за справедлива клауза,ако мислят, че борбата,правдата,техният бог са зад тях-то-да призоват и излязат на открита,честна битка с "окупаторите",а не да се крият като плъхове под земята и от там да хапят!
    И да допълня-не съм евреин,не мразя никого от тях-изразявам само моето лично мнение и не искам всички да сте съгласни с мен!
  • 12 Jew Fan

    0 0 Отговор
    Много се радвам : ) Бих се записал доброволец на страната на Израел. Дано да смачкат персийци - мюсюлмани и да избият поне 50 милона от тях!
    Да живее Израел!