Отидете към основна версия

3 306 11

Създават арабско НАТО в Близкия изток

  • нато-
  • арабско нато-
  • тръмп-
  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • тероризъм-
  • ислямска държава

Общ враг, обща организация...

Снимка: БТА/ AP

Наскоро Доналд Тръмп разкри първата си чуждестранна дестинация като президент - Близкият изток. Американският президент ще посети Саудитска Арабия в опит да позакърпи отношенията, които претърпяха удари по време на администрацията на Барак Обама.

Вашингтон и Рияд са дългогодишни съюзници, като се очаква и да бъде обявена историческа сделка за военно сътрудничество, възлизаща на 100 милиарда долара.

Източник от Белия дом разкри пред „Вашингтон поуст“, че Доналд Тръмп ще представи и плана си за „арабско НАТО“ в региона. Основните цели ще са изграждането на рамка на една сунитска коалиция, чиято структура да е подобна на северноатлантическия алианс.

Американците имат намерения да подпомогнат създаването на коалиция между Саудитска Арабия, Египет и Йордания. САЩ ще играят ролята на организатори, но ще стоят извън алианса, посочи източникът.

„Всички ние имаме общ враг и искаме да направим едно и също нещо“, заяви служителят от Белия дом, пожелал анонимност.

Идеята за арабско НАТО циркулира от няколко години, но към този момент не е била открито одобрена от американските власти. Очаква се в Рияд Тръмп да обяви и сделката за военно сътрудничество между САЩ и Саудитска Арабия. В „пакета“ за 100 милиарда долара се очаква да бъдат включени оръжия, кораби, противоракетни системи и други военни системи за отбрана.

Основната функция на арабското НАТО ще бъде борбата срещу тероризма и съвместните и единни действия срещу терора. Към момента обаче не се разкриват повече подробности за рамката на алианса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини