Last news in Fakti

13 Май, 2017 08:15 7 596 45

САЩ сключват оръжейна сделка за $100 милиарда

  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • сделка-
  • доналд тръмп-
  • милиарди-
  • оръжия-
  • системи-
  • отбрана

Тръмп ще лети до Саудитска Арабия през следващата седмица

САЩ сключват оръжейна сделка за $100 милиарда - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените американски щати са близо до сключването на сделка със Саудитска Арабия за умопомрачителните 100 милиарда долара, пише „Ройтерс“.

Агенцията се позовава на служител от Белия дом. Военното сътрудничество между двете страни може да придобие нови измерения с тази сделка, която е за доставката на оръжия.

Американците ще помогнат на арабската страна да засили отбранителните си способности и да модернизира бойните си системи. Преговорите между Вашингтон и Рияд са във финалната си фаза.

Доналд Тръмп ще посети страната на 19 май, като се очаква да обсъди със саудитските лидери продажбата на оръжия и двустранното сътрудничество в различни области.

Предшественикът на Тръмп Барак Обама имаше сприхави отношения с дългогодишни партньори като Израел и Саудитска Арабия и новият президент ще се опита отново да спечели доверието им на своя страна.

В „пакета“ за 100 милиарда долара се очаква да бъдат включени оръжия, кораби, противоракетни системи и други военни системи за отбрана. Източникът от Белия дом сподели, че сделката ще бъде страхотна за американската икономика, но освен това ще подсили и способностите на Саудитска Арабия да отговори на предизвикателствата и заплахите в този регион.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Колев

    21 5 Отговор
    Има сделка.
  • 2 да го кажем направо

    63 15 Отговор
    Както винаги-САЩ въоражават главатарите на радикалните ислямски терористи.
  • 3 Брат ми

    29 11 Отговор
    Е на това му викам ЯКА сделка :-)
  • 4 999

    33 7 Отговор
    И после защо гладът взима повече жертви от всички болести и половината човечество гладува .
  • 5 Morgoth

    46 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Американците ще помогнат на арабската страна да засили отбранителните си способности

    Все ми е на акъла, че войната в Йемен е "отбранителна" за Саудитска Арабия. А като основен източник на Салафизъм и Уахабизъм рано или късно тази страна ще се озове във военен конфликт със Запада и американските оръжия отново ще бъдат използвани срещу техните производители.
  • 6 mediator37

    67 5 Отговор
    Интереса клати феса. Страна, в която няма грам демокрация, в която за притежание на Библия обезглавяват, а останалите им присъди са рязане на крайници, скопяване, бой с тояги и други оригинални начини за умъртвяване, се радва на приятелско отношение от страна на най-образцовата демокрация. Меркел преди седмица отказа да им продаде оръжие точно защото са идиоти и не им го спести, обаче САЩ няма да пропуснат кльопачката.
  • 7 FREECREATOR

    13 18 Отговор
    Хич немийй на хурката...
  • 8 Kcaniba

    14 40 Отговор
    Във вечната гонка за търговски сделки, между вечните конкуренти на оръжейния пазар, Росия получи звучен шамар ! Опитния в това отношение Трамп и тук прецака Путин.

    Коментиран от #9

  • 9 Kcaniba

    40 20 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba":

    Тролик!!
    Ква Россия, къв шамар!??
    Застани пред огледалото и си бий 3 бързи плесници!!!
    ФАЩ тласкат света към глобален конфликт - непропорционално засилват Исраел и СА!!!
    Иран и Турция ще купят в отговор от Русия за 100 млрд и какво, света ще стане по сигурен???
    БГ по спокойно!!???

    Коментиран от #11

  • 10 onq s konq

    19 41 Отговор
    Вярно че Русия пласира на новите си приятели Иран и Турция С-400 и самочувствието им значително порасна ,но...с това КОЛОСАЛНО ВЪОРЪЖЕНИЕ ЗА 100 МЛР което естествено включва както съвършената отбр. с-маTHAAD,така и нападателни оръжия последно поколение,САУДИТКСКА АРАБИЯ ПРОСТО ЩЕ ГИ ПОМЕТЕ И ДВЕТЕ!Всъщност на практика все едно че евентуално ще воюват САЩ ,но ЧРЕЗ ДРУГИ ХОРА.А неоспорим факт е,че КАЧЕСТВОТО НА АМЕР. ОРЪЖИЕ КАТО ТЕХНОЛОГИИ И НАДЕЖДНОСТ НЯМА АНАЛОГ ПО СВЕТА!

    Коментиран от #12

  • 11 Kcaniba

    24 24 Отговор

    До коментар #9 от "Kcaniba":

    Турция и Иран щели да купят, помечтай си льолик, скоро Ердоган ще ходи на инструктаж при Трамп и той там ще му каже ясно, къде, какво и от кого да купи. А иранците, уж с руснвците приятели нооо, самолети за гражданската авиация купуват боинги за милиарди от американските си врагове и оръжие от тях ще си вземат, понеже американското е по читаво.
  • 12 наблюдател

    31 9 Отговор

    До коментар #10 от "onq s konq":

    Не се напъвай толкова.Ако нямаше анлог оръжието им до сега американците да са нападнали и Русия и Китай и да си изнесат и там демокрацията.
    Цялата работа е да продават на тъпите чаршафи обещания за превъзходство.В наше време никоя свръх сила няма да остави друга да има превъзходство.За съжаление мирът се гарантира точно от този паритет.

    Коментиран от #17

  • 13 681 БЪЛГАРИЯ

    18 18 Отговор
    Сделката за С-400 с Турция е на провал ! 500 мил.долара за комплекс .турците НЕ дават Ердо каза НЕ ! САЩ са тарикати а руснаците дураки !
  • 14 antimediator

    14 28 Отговор
    Руските псета са нервни и си изпускат нервите !!!
  • 15 пари прим

    23 2 Отговор
    Петродоларите обратно във федералния резерв аххаха.
  • 16 Лукашенко

    20 25 Отговор
    Турция няма да купи С 400 ,само размотава руснаците.Така ги размотаваше и с Турски паток , а накрая пусна само една тръба за собствени нужди и това е .В същото време обаче пусна ТАНАП.
    Представянето на руското оръжие в Сирия е пълен провал- факт.
    И С-400 ,и крилатите ракети Калибр ,и други.
  • 17 onq s konq

    16 21 Отговор

    До коментар #12 от "наблюдател":

    За инфо -никога не се напъвам без нужда,а в случая просто фактите говорят абсолютно сами за себеси.Между другото не е зле да си корегираш "наблюдателните" способности и по-важно-да асимилираш,че САЩ НИКОГА НЯМА ДА НАПАДНАТ НИТО КИТАЙ,НИТО РУСИЯ ,ЗАЩОТО ЩЕ ГИ ЗАГУБЯТ КАТО ТЪРГОВСКИ ПАРТНЬОР ОТ КОГОТО ДА ПЕЧЕЛЯТ.А ако не се сещаш винаги е по-сдържан в спора КОЙ?...АМИ КОЙТО ИМА КАКВО ДА ГУБИ,А САЩ НАИСТИНА ИМАТ!И за да не се чудиш какво има за губене,ще ти подскажа-БЛА-ГО-ДЕНСТ-ВИ-Е!Докато една Русия може най-много да загуби скъсаните си гащи:)

    Коментиран от #21, #40

  • 18 парите прим

    10 10 Отговор
    Еми да.Всички сделки с оръжия и петрол са в USD.Московците и техните дружки Иран и Сирия да започнат да продават петрол и газ в рубли.Пък да видим.....
  • 19 Саудитеца

    20 3 Отговор
    Те саудиците и за 200 милиарда оръжие да купят пак си остават най-небоеспособната армия в региона, за справка вижте само как ги унижават йеменските бунтовници (видео-доказателства в You Tube).
  • 20 Ганчо

    14 1 Отговор
    Лошото е че арабите имат много пари исе чудят какво да ги правят. Едвали ще отворят нови училища болници и едва ли ги инвестират в това да създават истински хора а не радикални ислямисти. Оръжие в ръцете на ислямисти вина ги води до жестоки кървави конфликти и войни. След 100 или 200 години с тези твхни инвестиции ще управляват света
  • 21 Да го тура на Катъра

    22 9 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Виждал си оръжие само по филмите, но пък даваш компетентно мнение...
    Второ: - Става въпрос за това, че въоръжаваш чисти джихадисти за 100 млрд. долара и тези м...ли могат да преобърнат целият Близък Изток и да стигне и до нас. Тази сделка, гарантира проблемите в региона за следващите 20 години! Стига ли ти въобще акъл как това ще се отрази не само на нас а и на целият ЕС. Не ти ли идва на ум, че да финансираш ислямисти със 100 млрд. долара това означава много кръв?
    Конфликтът с Израел ще е задължителен, а това за пореден път показва че Янките нямат приятели. Но на ли си добруджанец...
    - От къде такива мисли...

    Коментиран от #22, #23, #43

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 onq s konq

    10 18 Отговор

    До коментар #21 от "Да го тура на Катъра":

    Защо СЪС ТОЯ СИ НИК ПИШЕШ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО И САМО НА МЕН?Срамуваш ли се да пишеш с един и същи ник и да го отстояваш независимо дали грешиш или дрънкаш глупости?Що за наглост проявяваш да ми даваш квалификации ПЕРСОНАЛНО ?А осъзнаваш ли защо в "буйството" си ме характеризираш цели 3 ПЪТИ като "тъп"?Ще ти го обясня научно:ЗАЩОТО ОТЛИЧНО ЗНАЕШ ЧЕ Е ТОЧНО ОБРАТНОТО и те превъзхождам интелектуално В ПЪТИ,но си въобразяваш че чрез многократно повторение лъжата ще стане истина.И ще поясня:Ти не ме наричаш "тъп" за да ме обидиш или засегнеш пред останалите,а ПРЕДИ ВСИЧКО ДА УБЕДИШ СЕБЕСИ ЧЕ ТЪПИЯТ НЕ СИ ТОЧНО ТИ!...Психология татунчо,нищо лично:)

    Коментиран от #25

  • 24 Да го тура на Катъра

    13 7 Отговор

    До коментар #22 от "и аз да ти го туря":

    Ти четеш ли въобще бе?
    - Разбираш ли на къде отвеждам темата?
    - Саудитците са Шерият и е общоизвестен факт, кога финансират в Близкият Изток. - Добре е да се запознаеш какво обичайно вършат.
    Да въоръжиш саудитците означава война с християнският свят. На територията на Близкият изток има няколко шериатски държави е още една, която упорите иска да възстанови шериата. Това е Турция. Толкова ли не ти стига акъла какво ще се случи?
    Без значение кой финансира и продава оръжие там! - Става въпрос за мюсюлмани които искат да режат Европейски глави!

    Коментиран от #26

  • 25 Да го тура на Катъра

    16 5 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    Този НИК е изключително и само за теб! Целта е да разбереш, че наистина ти куцат мислите. Аз продължавам да не разбирам как един недорасъл, видимо без опит и явно безработен има мнението и се приема за нещо изключително. Да говориш по военни теми, когато си обс в тази тематика е меко казано нелепо. Това да четеш какво е написал някакъв журналист за конкретно оръжие или това че си гледал нечия презентация не означава че си разбрал същността на въпроса. Военната подготовка е нещо което на теб ти липсва и няма как да говориш по тази тема - разбираш ли? Само Винету си позволява да говори по теми от които няма никаква представа!
    Няма как да ме превъзхождаш с полунишето си образование просто защото не само, че си неодучил най- важното е че нямаш никакъв опит и това е повече от видно, без значение на какъв се правиш. Просто от думите ти си личи, че "издишаш". - Не за първи път ти казвам да внимаваш какви ги дрънкаш за да не се излагаш, но ти някак не го разбираш! Личи си че си недоучил, непохватен и без опит. - За всеки натрупал 15-20 години стаж на някаква управленска позиция си ясен като бял ден. - Излагаш се но, някак мислиш че това не се вижда... - Упорит си в простотията и това няма как да ти се отрече

    Коментиран от #32

  • 26 т азе да ти го туря

    7 17 Отговор

    До коментар #24 от "Да го тура на Катъра":

    Сделката между саудитите и американците вече е факт, прекрасна сделка между другото за 100 милиарда долара ! Ако руснаците имаха възможноста да я извършат същата, щяха да го направят без да им мигне окото и хич нямаше да се замислят, нооо нямат и не могат и затова вие руските подлоги сте бесни и бълвате простотии, факт !!
    Айде продължавай да съчинявш нови тъпотиики и да се въшмущаваш на американо - арабската наглост, пукай съ ут яд !!!

    Коментиран от #27, #39, #41, #42

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 знаещ

    14 6 Отговор

    До коментар #27 от "Да го тура на Катъра":

    Много точен коментар. Браво. За съжаление много хора не разбират, че саудитския (салафитски) ислям ще погуби Европа.

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Да го тура на Катъра

    14 2 Отговор

    До коментар #28 от "знаещ":

    Да! - За нещастие обаче има и като този. Те въобще не мислят и някак странно се отъждествяват с чужди държави. Този тук цървул се държи сякаш той прави сделката. Че сякаш това е неговата държава и че носи нему и народът му полза... - Няма по- тъпи хора. Хич не му стига акъла, че това ще доведе до много сериозни проблеми за нас. Ще има войни и емиграция, атентати и преселение на араби на Европейският континент. Хич не си задава въпроса защо от войната в Сирия, лагерите зе бежанци в Саудитска Арабия останаха празни, а преселението не към Европа.
    Освен това, както стана ясно, Румънците през 2018год. влизат в шенгенската зона а ние не! - Тоест ние твърдо вървим към буферна зона между ЕС и Азия. Благодарение на които ги поддържат. Някак странно, кога проявиш несъгласие с тезите им си задължително или БСП-ар или Русофил :-))
    - .ахти смешниците! И при все това тези момчета са пикльовци които тепърва започват да откриват живота без да имат ни най- малка предства как се движат събитията в реалният свят.
    Този дето се пише Кон, е пишлеме безработно, което не ходила в каармата но иначе е компетентен по всички въпроси.
    Това е като пожарникар който говори за Микро и Макро Икономика... Физкултурник, който говори компетентно за Полицейските служби, Юрист който говори за Икономика, и счетоводител който разбира от Енергетика...
    Не знам да ли има нужда да коментираме повече!

    Коментиран от #37

  • 32 onq s konq

    3 14 Отговор

    До коментар #25 от "Да го тура на Катъра":

    Мисля че съм ти запалил фитила което е и целта на занятието ,та отивам спокоен да врътна едно кръгче с БМВ-то.А ти през това време поддържай огъня тука,щото като се върна и не ми хареса,ще се наказваме:)

    Коментиран от #33, #35

  • 33 и азе да ти го туря

    0 5 Отговор

    До коментар #32 от "onq s konq":

    Ти май, знаещо подложко руско, съвсем превъртя, сам си задаваш въпроси и се хвалиш и после си отговарящ ! Хахаааа, наистина съ пукна ут яд !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 витя

    2 5 Отговор
    Тодор Живков
    Че как да не успее Русия с нейните природни богатства, те имат повече залежи от Менделеевата таблица…"
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 гостуващ

    14 0 Отговор
    Тук коментира трол който е фалшив ,,Kcaniba" и се заяжда с истинския. Можете да ги различите по оцветяването на коментарите (истинския е в зелено защото получава повече плюсчета,, отколкото минусчета). Кире, ти ли си изтрещял толкова, че чак си побеснял. Спокойно, света няма да свърши ако американците бъдат навряни в миша дупка. Дишай дълбоко! Още дишай! Дишай!
    (а аз не съм "Kcaniba", "а гостуващ")
  • 39 БРАТ ХРИСТИЯНИН

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "т азе да ти го туря":

    Братко-рогатко, спри да замърсяваш Нета с крайната си ограниченост и омраза, защото (както сам доказваш, че си зомбиран) сътворяваш голямо ЗЛО на себе си и на читателите! Опитваш се да пишеш коментарите си на български език и (т.к. „във всяко стадо има и черни овце“) допускам, че си българин. Съжденията ти по форма и съдържание са ужасни за един действителен православен Християнин, защото българският народ е Народ на Христос.
    „Ти“ казваш: „АКО руснаците имаха възможноста да я извършат същата, ЩЯХА да го направят…“. Руснаците, също като българите, са Народ на Христос! Разпореждащият се в душата ти лъжлив, „ясновиждащ“, рогат антихристиянски Дух не желае да различава ПРЕДПОЛАГАЕМОТО от ДЕЙСТВИТЕЛНОТО, и чрез теб внушава на читателите, че предполагаемото е истина, а то в действителност Е ЛЪЖА!

    Зомбираният от Черните западни ложи антихристиянски свят (в т.ч. на първо място политиците от НАТО и ЕС, служителите в медиите, учените на материалистичната наука, хората с материалистични мироглед и ценностна система…) не различава, не е способен да разграничава ЛЪЖАТА от ИСТИНАТА, защото действителните материалисти-атеисти отричат ДУХОВНАТА същност на човека и Вселената (Бога), не притежават в душите си предпазващи, защитни Христови Сили против обсебване. Поради това в душите им се разпореждат не само дяволски, но и сатанински Духове, наричани още Антихристи, Мамони, Мефистофели или (на древноеврейски ез.) Погубителилъжци, Аримани, Веелзевули... Именно тези душ
  • 40 наблюдател

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Смешни са ми опитите ти за анализ.САЩ нападат слабите.Това им е било винаги политика.Там където могат да изядат дървото си траят.Нали много се борят за правата на този и онзи,на сърбите скочиха заради Косово,но в Крим ще влязат на кукуво лято.Много им било яко оръжието,като е яко да се пробват в там да видим.5 години се мотат из Близкия изток, разни пролети да правят.Уж щяха да побеждават ИДИЛ а още не са успели,на Северна Корея се дръвчат от години но и там не смеят да влязат.Още помнят какво дърво са яли там и във Виетнам.Уж американското оръжие най добро пък с едни виетнамчета не можаха да се оправят.
    А рекламни глупости за такива като теб слабо образовани и не много мислещи тиражират яко.
  • 41 БРАТ ХРИСТИЯНИН 2

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "т азе да ти го туря":

    и Тр.мп упорито и безуспешно се опитва да освободи от обсебилите ги „рогати“ Духове. Но това, което не е по силите на човек, ще го осъществи Бог в очертаващия се Апокалипсис! Защитните и духовно-еволюционните Сили Христос предоставя на ВСЕКИ човек, ако той обича или вярва в Христос и Бога-Отец (Създателя), т.е. ако изпълнява Техните заповеди и поведения, основната от които е: „Обичай Бога и ближния си като себе си“ (а „ближни“, деца на Бога, братя и сестри по Дух един на друг са всички хора в света; човекът в своите въплъщения последователно преминава през физическо тяло на всички народи). Особено трагично е обсебването при българин, православен Християнин.

    Действителните факти (ИСТИНИ) и представяните за истина предположения, измислици, заблуди, хипотези, догми,… (ЛЪЖИ) са противоположности, между тях няма прилики, а само разлики! Лъжите, омразата, грабежите, разрушенията, алчността, егоизмът, подлостта, предателството, убийствата, безнравствеността, материализмът, сребролюбството… са абсолютно разрушителни, деструктивни, гибелни сили за духовната същност на човека! Най-страшната човешка болест е атеизмът!!!

    Братко-рогатко, препоръчвам ти като на брат по Дух: Търси Христос, Той е ЕДИНСТВЕНИЯТ ти Спасител! А Христос е Богът-Син, Логосът или Словото, Съществото, носител на Силите на Любовта, Мъдростта, Истината, Правдата или Справедливостта, Добродетелите. Създателят е определил Христос да бъде ЕДИНСТВЕН ДУХОВЕН Водач на ВСЕКИ човек и на ЦЯЛОТО човеч
  • 42 БРАТ ХРИСТИЯНИН 3

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "т азе да ти го туря":

    ество. Велико щастие е човек да получи право да се въплъти в православен християнски народ! Не пропускай тази прекрасна възможност за духовното си развитие!
    Изучавай Християнската Наука за Духа, Антропософията, за да разбереш заблудите си, за да разбереш духовните причини на материалните, земните закони, сили, процеси, явления, за да разбереш духовната Космогония и духовния Антропогенезис, за да разбереш смисъла и целта на своето съществуване, същност и развитие, за да разбереш незаменимото място на Христос в духовното ти развитие. В противен случай ще те зомбират всякакви изроди и като резултат ще те отклонят от Божествената цел на духовното ти развитие, замислена от Създателя за теб!

    Нищо лично!
  • 43 ооооооо

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Да го тура на Катъра":

    e, те Израел да могат да утищожат ще е хубава работа..
  • 44 696

    2 1 Отговор
    onq s konq е абсолютно прав! вие четете фактите, както Дявола - Евангелието.
  • 45 A3e

    0 1 Отговор
    В статията се говори за модерни оръжия, кораби, ракетни комплекси и т.н. Нали се сещате, че няма как САрабия да ги дари на разни идиотски екстремисти в други размирни държави. Не съм чул ИДИЛ да има авиация, модерно ПВО, кораби и т.н. Тва са диваци в калашници и пикапи Тойота. В Либия войната беше между няколко фракции с по 100 пикапа с по 1 картечница отгоре... САрабия няма да има абсолютна никаква печалба да нападне Иран, чието население е с 50 милиона повече, и то мобилизирани дисциплинирани фанатици, а не петролни шейхове и чужденци... През 2013г. населението на СА е било 27 милиона, като 5-10 от тях са имигранти (а колко са западняците с гражданство...). СА могат само да загубят от открита мащабна война. Американското оръжие няма да попадне в паравоенни, подкрепата на СА се изразява в пари за калашници, как виждате разни диваци да пилотират самолети или да насочват ракети, тва се учи с години и струва пари и тря да се брани. А Израел са абсолютно недосегаеми, така че боли ни фара кой колко милиарда изхарчил там - война няма да има, освен ако Ердоган наистина не е толкоз откачен. А да не забравяме, че той е първа дружка с вашият вожд - Путин, Слава на православна Русия, която нарушава договори, лъже и напада суверенни страни.