Отидете към основна версия

1 586 6

Експерти: Северна Корея стои зад WannaCry

  • wannacry-
  • северна корея-
  • вирус-
  • интернет

Американска фирма за киберсигурност вини хакери от КНДР за атаките в нета

Снимки: БТА/АР

Компанията за киберсигурност "Симантек" съобщи, че най-вероятно хакерска групировка от Северна Корея да стои зад кибератаката с вируса "WannaCry" този месец. Ударът в нета порази повече от 300 000 компютри по цял свят и предизвикала хаос в болници, банки и училища по планетата, предаде "Ройтерс".

Следователи от "Симантек" казаха, че са открили много елементи на кода, използвани както в предишни изяви на севернокорейската група, така и в ранни версии на този вирус. Освен това същата интернет връзка била използвана за инсталирането на ранна версия на "WannaCry" върху два компютъра и за връзка с програмния инструмент, унищожил файлове на компанията "Сони Пикчърс ентъртейнмънт" неотдавна.

Експертите на "Симантек" смятат, че този вирус е работа на хора, свързани с групата "Лазарус", защото те са имали достъп до кода на източника на компютърната зараза. Според тях обаче групата не била свързана с властите в Пхенян, а действала самостоятелно.

Севернокорейските хакери просто работели, за да припечелят пари, като може би са спрели да работят за правителството или просто били подизпълнители без пряко задължение да служат само на правителството в Пхенян.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини