Last news in Fakti

23 Май, 2017 09:43 1 578 6

Експерти: Северна Корея стои зад WannaCry

  • wannacry-
  • северна корея-
  • вирус-
  • интернет

Американска фирма за киберсигурност вини хакери от КНДР за атаките в нета

Експерти: Северна Корея стои зад WannaCry - 1
Снимки: БТА/АР

Компанията за киберсигурност "Симантек" съобщи, че най-вероятно хакерска групировка от Северна Корея да стои зад кибератаката с вируса "WannaCry" този месец. Ударът в нета порази повече от 300 000 компютри по цял свят и предизвикала хаос в болници, банки и училища по планетата, предаде "Ройтерс".

Следователи от "Симантек" казаха, че са открили много елементи на кода, използвани както в предишни изяви на севернокорейската група, така и в ранни версии на този вирус. Освен това същата интернет връзка била използвана за инсталирането на ранна версия на "WannaCry" върху два компютъра и за връзка с програмния инструмент, унищожил файлове на компанията "Сони Пикчърс ентъртейнмънт" неотдавна.

Експертите на "Симантек" смятат, че този вирус е работа на хора, свързани с групата "Лазарус", защото те са имали достъп до кода на източника на компютърната зараза. Според тях обаче групата не била свързана с властите в Пхенян, а действала самостоятелно.

Експерти: Северна Корея стои зад WannaCry

Севернокорейските хакери просто работели, за да припечелят пари, като може би са спрели да работят за правителството или просто били подизпълнители без пряко задължение да служат само на правителството в Пхенян.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NSA

    13 2 Отговор
    Ние стоим зад цялата работа.
    Заедно с майкрософт.
    Не случайно 98% от заразените са с Windows 7.
    Какъв по-лесен начин да ви набием бъгавия win 10 с който можем да ви следим много лесно.
    Ей така просто изключихме защитите замалко и едни хакерчета случайно ни хакнаха и пуснаха инструментчетата с които влизахме в компютрите ви и стана "беля".
    Та сега си мием ръцете със Северна Корея.
    Опитахме с Русия, ама не се вързаха, опитахме и с класиката- зелени човечета, ама не се хващат бе.
  • 2 ЪРП

    11 2 Отговор
    ХАХАХАХАХА.......ПО-ГОЛЯМА ТЪПОТИЯ ОТ ТАЗИ НЕ БЕШЕ СЪТВОРЕНА ДО СЕГА......!!!!!
    СЕВЕРНА КОРЕЯ, ЯВНО Е ТОЛКОВА МОЩНА И СВРЪХТЕХНОЛОГИЧНА СИЛА ,ЧЕ ОТКРАДНАЛА ПОД НОСА, ОТ НАЙ-СЕКРЕТНИТЕ СЪЩИСАНИ АГЕНЦИИ, НЯКЪВ СУПЕРКОД И НАНЕСЛА ХАКЕРСКА АТАКА, ОТ КОЯТО НАЙ-ПОТЪРПЕВШИ НА САЙ-ЛЮБИМИТЕ И СКЪПИ ДЪРЖАВИ НА СЪЩИСАНИТЕ, РУСИЯ И КИТАЙ.............ХАХАХАХАХАХА
  • 3 ЪРП

    9 2 Отговор
    НЕ БИХ СЕ ОЧУДИЛ ВЕЧЕ И АКО ИМА ОФИЦИАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ НА СЪЩИСАНИТЕ, ЧЕ ВИНОВНИЦИ СА ТАЛИБАНИТЕ ОТ ПЕЩЕРИТЕ НА ТОРА-БОРА .............ХАХАХАХАХА
  • 4 Сандо

    7 0 Отговор
    Според мен е била онази женица, която стана хит с прякора на зет си Млад меринджей. Има тайна квартира в С. Корея и прави чудеса. А в България се прави на неграмотна, страхотно прикритие. Браво!
  • 5 Бай Иван

    8 0 Отговор
    Авторите на този пасквил си мислят, че другите ядат доматите с колците та пускат разни дебилни статии с твърдения, че Северна Корея е най-технологичната държава в света и може да прави разногледи такива колоси като Майкрософт! То и за децата е ясно, че Майкрософт работи по поръчка на ЦРУ, ФБР и др. агенции от тайните служби на САЩ, само, че онези нещо са се оакали и са им откраднали софтуера за пробив на операционната система! Не бе случайно, че техния шеф не беше много щастлив и направо си го каза в прав текст, кой е изтървал работата! А сега ни пускат миризливи партенки за дебили!

    Коментиран от #6

  • 6 бай Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Иван":

    Пич, казах ти да не ми ползваш ника.