Отидете към основна версия

9 374 18

Бял фосфор срещу Ислямска държава (ВИДЕО)

  • бял фосфор-
  • боеприпаси-
  • ислямска държава-
  • сирия-
  • ирак-
  • сащ

Правозащитна организация разкритикува използването на опасни боеприпаси в Сирия и Ирак

Водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак застрашава живота на цивилни, като използва боеприпаси с бял фосфор.

Това заяви днес "Хюман райтс уоч", след като се появиха сведения, че такива оръжия са използвани в сирийския град Ракка, предаде АП.

Във видео, публикувано от джихадистката агенция "Амак", групировката ИД твърди, че водената от САЩ коалиция е използвала боеприпаси с бял фосфор срещу Ракка миналия четвъртък след залез слънце, когато мюсюлманите разговяват след дневните пости по време на рамазана.

Правозащитната организация няма възчможност да провери от първа ръка дали има загинали цивилни при използването на тези боеприпаси. Срещу северния иракски град Мосул и северния сирийски град Ракка настъпват различни групировки.

Американската армия казва, че използва бял фосфор по законен начин.

Веществото, което гори при изключително висока температура, може да бъде използвано за осветяване на бойно поле или за димна завеса. Международното право забранява употребата му в цивилни зони защото предизвиква пожари и мъчителни изгаряния на хора на открито, отбелязва "Хюман райтс уоч".

Без значение как се използва, белият фосфор е голяма опасност за гъстонаселени градове като Ракка и Мосул, заяви представител на правозащитната организация и призова коалиционните сили да вземат предпазни мерки, за да сведат до минимум риска за цивилните.

Правозащитна организация разкритикува използването на боеприпаси с бял фосфор срещу "Ислямска държава"

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Смъртта дебне от небето (ВИДЕО)

    Въздушните удари в Сирия на международната антиджихадистка коалиция, оглавявана от САЩ, са отнели живота на 472 цивилни за един месец, съобщи сирийски ...
    23.06.2017
    3 151
    15
  • ООН: 100 000 цивилни са жив щит в Мосул

    ООН заяви, че над 100 000 иракски цивилни са държани в капан от джихадистите на "Ислямска държава" в старата част на северния град Мосул, ко ...
    16.06.2017
    1 280
    1