Отидете към основна версия

1 117 8

Меркел: Силна Европа е от полза за САЩ (СНИМКИ)

  • джордж маршал-
  • план маршал-
  • ангела меркел-
  • германия-
  • сащ-
  • нато-
  • доналд тръмп

Германският канцлер припомни тезата на покойния държавен секретар на САЩ - Джордж Маршал

Снимки: БТА/АР

Съществуването на силна европейска икономика е полезно за САЩ, каза германският канцлер Ангела Меркел на конференция по случай 45-годишнината от създаването на фондацията "Джърман Маршал" и 70-годишнината от стартирането на плана "Маршал", предадоха световните агенции.

В речта си в Берлин тя припомни, че с плана "Маршал" след Втората световна война Вашингтон е инвестирал в Германия и Западна Европа, за да покаже, че търговията може да доведе до взаимни ползи.

По думите й бившият държавен секретар на САЩ Джордж Маршал - един от двигателите на плана, носещ неговото име - е бил убеден, че "добрата търговия и силната икономика в Европа е добра и за американските компании".

"Ние не трябва да забравяме това", подчерта канцлерът.

Протекционизмът, изолационизмът пречат на иновациите и в дългосрочен план това е неизгодно за всекиго, специално за тези, които разчитат на изолационизма, даже и да използват друг термин за това, заключи Меркел, цитирана от "Ройтерс".

През 1947 година в реч в Харвардския университет Джордж Маршал очертава контурите на Европейската програма за развитие, наречена впоследствие на негово име.

На днешната конференция бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, седнал до Меркел, припомни, че в паметна реч преди 70 години генерал Маршал преди всичко е обявил "края на американския изолационизъм".

Годишнината се чества в момент, когато Европа и други страни са обезпокоени от заявената от настоящия президент на САЩ позиция "Америка на първо място". В речта си Меркел не спомена изрично Доналд Тръмп, но подчерта важността на взаимните интереси и изгода, посочи АП.

ТАСС акцентира върху частта от речта на германския канцлер, посветена на НАТО. Членството на Германия в тази организация според нея "продължава да е основа на външната политика и сигурност" на Германия. Тя отбеляза, че след края на Студената война европейските и трансатлантическите предизвикателства са се изменили и продължават да се променят.

НАТО трябва да бъде в състояние и в новите условия да отстоява своите ценности и интереси, каза още Меркел.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: