Отидете към основна версия

3 104 28

ЦРУ е измъчвало хора в тайни затвори (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • йемен-
  • ал кайда-
  • затвор-
  • сащ-
  • цру

Стотици мъже, заловени при хайки за екстремисти от "Ал Кайда", са изчезнали в секретна мрежа от бази в Йемен

Снимка: Shutterstock

Стотици мъже, заловени при хайки за екстремисти от "Ал Кайда", са изчезнали в секретна мрежа от затвори в южната част на Йемен, в които малтретирането е нещо обичайно, а мъченията са ужасни, пише АП в собствено разследване.

Агенцията веднага привежда и един пример за такива мъчения - т.нар. "грил", при който жертвата се връзка за "шиш" като за печене и се върти в огнен обръч.

Високопоставени американски служители от системата на отбраната признаха вчера, че силите на САЩ в региона участват в разпити на задържани в Йемен, но отрекоха тяхно участие или знание за нарушения на човешките права. Разпитване на арестанти, които са били малтретирани, може да представлява нарушение на международното право, което забранява причастност към мъчения, посочва АП.

Агенцията е документирала най-малко 18 нелегални затвора из Южен Йемен, които се администрират от Обединените арабски емирства или от йеменски сили, създадени и обучени от ОАЕ. За целта агенцията е използвала разкази на бивши задържани или на техните семейства, адвокати правозащитници и йеменски военни служители.

Всички тези затвори са или скрити, или са недостъпни за правителството на Йемен, което получава помощ от ОАЕ в гражданската война, която води с бунтовниците през последните две години.

Секретните затвори са разположени във военни бази, пристанища, в едно летище, в частни вили и дори в един нощен клуб. Някои арестанти са били прехвърлени по въздуха в база на ОАЕ отвъд Червено море в Еритрея, според йеменския вътрешен министър Хусейн Араб и други.

Няколко американски военни, пожелали да дискутират темата анонимно, са признали пред АП, че силите на САЩ наистина участват в разпитите на задържани на различни места в Йемен, съставят въпроси, които други да задават, и получават протоколи от разпитите, извършени от съюзниците от ОАЕ.

В разкъсвания от война Йемен, обаче, юристи и семейства твърдят, че почти 2000 души са изчезнали в тайните затвори и това е толкова значителна цифра, че семействата протестират почти всяка седмица с искания за информация за изчезналите си синове, братя и бащи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини