Last news in Fakti

22 Юни, 2017 12:32 3 095 28

ЦРУ е измъчвало хора в тайни затвори (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • йемен-
  • ал кайда-
  • затвор-
  • сащ-
  • цру

Стотици мъже, заловени при хайки за екстремисти от "Ал Кайда", са изчезнали в секретна мрежа от бази в Йемен

ЦРУ е измъчвало хора в тайни затвори (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Стотици мъже, заловени при хайки за екстремисти от "Ал Кайда", са изчезнали в секретна мрежа от затвори в южната част на Йемен, в които малтретирането е нещо обичайно, а мъченията са ужасни, пише АП в собствено разследване.

Агенцията веднага привежда и един пример за такива мъчения - т.нар. "грил", при който жертвата се връзка за "шиш" като за печене и се върти в огнен обръч.

Високопоставени американски служители от системата на отбраната признаха вчера, че силите на САЩ в региона участват в разпити на задържани в Йемен, но отрекоха тяхно участие или знание за нарушения на човешките права. Разпитване на арестанти, които са били малтретирани, може да представлява нарушение на международното право, което забранява причастност към мъчения, посочва АП.

ЦРУ е измъчвало хора в тайни затвори (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: БТА/АР

Агенцията е документирала най-малко 18 нелегални затвора из Южен Йемен, които се администрират от Обединените арабски емирства или от йеменски сили, създадени и обучени от ОАЕ. За целта агенцията е използвала разкази на бивши задържани или на техните семейства, адвокати правозащитници и йеменски военни служители.

Всички тези затвори са или скрити, или са недостъпни за правителството на Йемен, което получава помощ от ОАЕ в гражданската война, която води с бунтовниците през последните две години.

Секретните затвори са разположени във военни бази, пристанища, в едно летище, в частни вили и дори в един нощен клуб. Някои арестанти са били прехвърлени по въздуха в база на ОАЕ отвъд Червено море в Еритрея, според йеменския вътрешен министър Хусейн Араб и други.

ЦРУ е измъчвало хора в тайни затвори (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: БТА/АР

ЦРУ е измъчвало хора в тайни затвори (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: БТА/АР

Няколко американски военни, пожелали да дискутират темата анонимно, са признали пред АП, че силите на САЩ наистина участват в разпитите на задържани на различни места в Йемен, съставят въпроси, които други да задават, и получават протоколи от разпитите, извършени от съюзниците от ОАЕ.

В разкъсвания от война Йемен, обаче, юристи и семейства твърдят, че почти 2000 души са изчезнали в тайните затвори и това е толкова значителна цифра, че семействата протестират почти всяка седмица с искания за информация за изчезналите си синове, братя и бащи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андре

    7 3 Отговор
    Малко им е ! А ние Европейците??? Нашата хуманност ни обрича всеки ден !!!!
  • 2 Скорпион29

    9 5 Отговор
    Всеки е невинен до доказване на противното и има право на справедлив и прозрачен процес член- 6 от конвенцията за правата на човека САЩ я нарушават ООН спили пак?

    Коментиран от #3

  • 3 Андре

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Скорпион29":

    С този член, до никъде няма да стигнеш :D Законите са писани от хора и се отнасят до хора ! Промитите ИЗРОДИ,които убиват купища невинни хора. (братя и сестри ХРИСТИЯНИ) не ми пука къде отиват и на какво имат право ! На някои хора не им е ясно , какво е ВОЙНА и защо е необходимо да се прави всичко възможно такава да няма ! За съжаление в момента ВОЙНА има и в Европа !

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Да го кажем направо

    10 3 Отговор
    Съвременният Гулаг-само че е в днешно време ( нищо че уж САЩ са еталон за демокрация) и няма нищо по-различно от лагерите на Хитлер...

    Коментиран от #7

  • 5 Очо

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Андре":

    --Еми това са същите тези политици--хем ги викат в Европа--хем имат тайни затвори..Та не оправдавай жестокостта...Нещо да кажеш за прословутото "върховенство на закона" на американците-а сега се оказва че са като Хитлер!!!!!
  • 6 Скорпион29

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Андре":

    Виновни според кой? САЩ ли? то утере могад да си измислят че и ти с майкати сте терористи и да се събудиш в пустинята Гоби окован в някое мазе.Будала

    Коментиран от #10

  • 7 КАЗВАМЕ ГО

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Да го кажем направо":

    Ами да, малко по-бързо изчезваш, а не като комунизма - бавно и мъчително промиване на цели родословия с цел рак на обществото като цяло...ниша форма на живот работеща за 6 фамилии.
  • 8 Монго

    9 5 Отговор
    Те могат, щом е в името на демокрацията...американската!
  • 9 Скорпион29

    8 4 Отговор
    Има една песен (сине сине ти си будала) поздравявам всички сороси със нея

    Коментиран от #11

  • 10 Андре

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "Скорпион29":

    Пак ти казвам, това е метод на комунизма. А иначе, пак извърташ думите ми. Следи внимателно какво съм написал и ако имаш малко умствен потенциал ще ме разбереш. Ти казваш :Публикувано във факти.бг: то утере могад да си измислят че и ти с майкати сте терористи и да се събудиш в пустинята Гоби окован в някое мазе.Будала
    Виж какво, това не може да се случи ! Но, ако имам двама братя и те са терористи, които са избухнали в хората - тогава може (не ми пука за семействата и справедливите процеси на тея изроди, те убиват нашите братя и сестри) БУДАЛА !

    Коментиран от #13

  • 11 Андре

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Скорпион29":

    И само да ти кажа последно - аз говоря за Европа и изродите в нея идващи именно от ИРАК,СИРИЯ,АФГАНИСТАН,ИРАН и т.н.т. Ти вднага ми го завърташ Америка - Хитлер ????? Утре тия ще ти спят в леглото ! Ти си целувай плакати на Путлер :D Знам че си промит комуняга !

    Коментиран от #12

  • 12 Трол

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Андре":

    Я да те видя колко хора членове на БКП ще ми издекламираш? Ще ти помогна:
    1. Б.Б
    2.Ц. Ц-ва
    продължи моля те!
  • 13 Скорпион29

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Андре":

    А що не погледнеш нещата така аз и семейството ми например сме от Ирак и си ходим по пазара и в един момен US самолет хвърли бомба и убие семейството ми а аз остана жив дали няма да взема колана с бомбите и да се взривя някаде? Кой е виновен САЩ и съюзниците или аз? Тия подклаждат тероризма а ония си го връщат на Европа.

    Коментиран от #14

  • 14 Андре

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Скорпион29":

    Защото приятелю, когато комунизма ме накара да се откажа от баща си и убиха дядо ми, аз сложих ли бомбите и отидох ли във вас да те изкормя заради това, че ти си комунист ? Именно заради това казвам, че ВОЙНАТА е най-висшата форма на злото, винаги има засегнати страни и невинни жертви, не ми пука за камикадзета и терористи ! Аз бих защитил най-скъпото моите братя и сестри БЪЛГАРИ, ХРИСТИЯНИ и добри теб приятелю. Не ми пука Америка, Русия... зависими сме от тях, но трябва да не забравяме, че БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАД ВСИЧКО !

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Скорпион29

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Андре":

    Дедоти защото се е разхождал по ж.пазар ли го убиха комунистите?

    Коментиран от #18

  • 16 Скорпион29

    5 1 Отговор
    Ако дедоми и бащами са трепали партизани аз лично щях да им тегля ножа
  • 17 Справедлив

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Андре":

    Щом не си сложил бомбите си страхливец и мишшшшок...А е факт,че в днешно време фашизма е в САЩ и това го доказва и тази статия...Щом не схващаш основният проблем в случая,а той е,че САЩ правят същото като Хитлер--а иначе заклеймяват и диктуват по целият свят-кой е диктатор и кой демократ--тук е проблема...а не в баща ти и дядоти--защото това е било преди педесет години--а концлагерите на САЩ са в днешно време....

    Коментиран от #19

  • 18 Андре

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Скорпион29":

    Аз какво ти обяснявам ти какво ме питаш. Вие наистина не сте хора...
  • 19 Андре

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Справедлив":

    Страхливците и мишоците се самоубиват в името на изгубена кауза и болни разбирания и принципи. Слабите подлежат на промивка, такива сте всичко комунисти. Радвам се,че ще изчезнете разно или късно :D Ти си жив благодарение на тези, които комунизма изби. Всичко се връща и ще ви се върне !
  • 20 7 копейки

    7 4 Отговор
    Ето ги рублите се хвърлиха да защитават Ал Кайда и ИДИЛ

    От едно тесто сте !!!

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Скорпион29

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "7 копейки":

    Не рублите защтитават човешките права,чули бе
  • 23 Очо

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Андре":

    Не се пеняви много много...не си неоткриваем.

    Коментиран от #26

  • 24 7 копейки

    4 5 Отговор
    Какви човешки права защитаваш ти бе ,ушанко платена .

    Я кажи нещо за човешките права в Мокшия -нали си правозащитник

    Коментиран от #25

  • 25 Монго

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "7 копейки":

    Като дойде тема за Мошкия, питай тогава.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 onlyhonda

    0 0 Отговор
    историята учи че никой не се учи от историята нищо ново под слънцето.
    инквизицията е дело на кого? на ЦЪРКВАТА същата тази на която е трябвало да плащаш, която проповядва смирение и равенство, а поповете са педераси педофоли и извратеняци. така е било когато църквата е и управлявала. в мазетата и са се гърчели хора подлагани на всякакви нечовешки мъки!!!!!! и сега е същото. крадеца вика дръжте крадеца. убиеца крещи хванете убиеца! и така до края на света.