Отидете към основна версия

7 520 6

Напрежение във Венецуела! Хеликоптер направи опит за преврат

  • венецуела-
  • хеликоптер-
  • полицай-
  • преврат-
  • протести-
  • върховен съд-
  • николас мадуро

Върховният съд е основен инструмент на Мадуро в репресиите срещу опозицията

Снимка: БТА/ XINHUA

Върховният съд във Венецуела беше нападнат от хеликоптер. Държавният глава на южноамериканската страна Николас Мадуро описа атаката като „терористична“, съобщи Би Би Си.

Президентът от месеци се сблъсква с масови протести на фона на политическата и икономическа криза. Върховният съд често е обвиняван от опозицията, че взима решения, които подкрепят Мадуро и го държат на власт.

Полицейският хеликоптер е кръжал над Каракас, след което са се чули изстрели. Полицейски служител е пилотирал машината. Той обяви, че осъжда „престъпното правителство“.

Полицаят, атакувал съда, е Оскар Перес. Той направи обръщение, използвайки социалната мрежа Инстаграм. Униформеният обяви, че действа срещу „тиранията“ в страната.

Николас Мадуро заяви, че по сградата на Върховния съд са били хвърлени гранати, а нападението е възможно да е довело и до жертви. Една от гранатите не се е взривила.

Във венецуелската столица се появиха слухове за евентуален опит за преврат срещу държавния глава. Президентът за пореден път заяви, че САЩ подкрепят опитите за преврат срещу него и управляващото правителство. Той предупреди Доналд Тръмп, че страната му ще устои на тези опити.

Има информация, че полицейският хеликоптер е хвърлил четири гранати по сградата на Върховния съд, а преди това е стрелял по зданието на вътрешното министерство. По време на офанзивата венецуелският президент говореше на живо по телевизията. Той заяви, че са мобилизирани въоръжените сили, за да защитят мира.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини