Отидете към основна версия

3 302 10

Ердоган: Готови сме за нова операция в Сирия!

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • сирия-
  • операция-
  • ефратски щит-
  • президент

При появила се заплаха, ще действаме, обеща Ердоган

Снимка: БТА/ AP

Турция има готовност да предприеме нова военна операция в Сирия. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред руското издание „Известия“.

„В Сирия се развиват негативни процеси. Ако това доведе до заплаха за нашите граници и сигурност, ще реагираме“, подчерта държавният глава на Турция.

През миналата година турските въоръжени сили предприеха операция „Ефратски щит“, за да прочистят регионите близо до своята граница от присъствието на „Ислямска държава“.

Най-голяма заплаха обаче турците виждат в лицето на сирийските кюрди, които според тях се опитват да създадат отделна държава в Сирия. Ердоган заяви, че Турция никога няма да позволи подобно нещо.

Изявлението на Реджеп Ердоган е предизвикало загриженост в Русия и Съединените американски щати. Москва ще се опита да избегне война между Турция и кюрдите, посочва изданието.

Още след приключване на операция „Ефратски щит“, турските власти обявиха, че това няма да е последната им военна офанзива на сирийска земя. В началото на месец март Турция изпрати елитни командоси от военноморските си сили в Сирия.

През последните месеци се стигна до напрежение между Турция и съюзниците им от Съединените американски щати, които въоръжават сирийските кюрди за бойните действия срещу „Ислямска държава“. Анкара призова Вашингтон да спре да подкрепя терористи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: