Отидете към основна версия

2 859 1

Японската централна банка се извини заради Хитлер

  • адолф хитлер-
  • фюрер-
  • япония-
  • централна банка на япония

Ръководител на институцията похвалил икономическата политика на фюрера

Японската централна банка направи днес рядък ход като се извини за думите на неин представител, похвалил икономическата политика на Хитлер, предаде Reuters.

Ютака Харада, член на съвета на институцията, заяви вчера на семинар в Токио, че икономическите мерки на Хитлер са били уместни и забележителни, но са дали възможност на нацисткия диктатор да причини "ужасни неща" на света.

Японската централна банка възприема със съжаление факта, че думите на един от членовете на съвета й са станали източник на недоразумение и ще се погрижим инцидентът да не се повтаря, посочи Банк ъв Джапан пред Reuters.

Харада, който е сред деветимата членове на съвета на банката, заяви, че западните политици са допринесли за възхода на Хитлер на власт, тъй като са се забавили с прилагането на предложенията на Джон Мейнард Кейнс за борба с Голямата депресия. Хитлер пък е въвел "забележителни" фискални и парични стимули, което от своя страна е довело до "нещо ужасно за света", тъй като силната му хватка върху властта е довела до Холокоста и огромни човешки жертви през Втората световна война.
Харада подчерта, че само се е опитал да покаже колко е важно да се въвеждат уместни икономически мерки в ранен етап.

Изобщо не съм имал намерение да оправдавам икономическата политика на Хитлер, увери той.
Всъщност, в изказването си ясно посочих трагедията, породена от мерките на фюрера. Предвид това искам да поднеса искрени извинения за всяко недоразумение, което думите ми може да са причинили, допълни той.

Обществените фигури в Япония, която през Втората световна война е съюзник на Германия и Италия, понякога предизвикват смут с благоприятни коментари за някои аспекти на нацисткия режим.

Отричането на Холокоста и неонацистките движения в Япония обаче на практика са нещо непознато.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: