Отидете към основна версия

3 Юли, 2017 18:26, обновена 3 Юли, 2017 18:26 6 287 20

Гръцката брегова охрана откри огън по турски кораб в Егейско море

  • гърция-
  • турция-
  • кораб-
  • брегова охрана-
  • стрелба-
  • егейско море

Капитанът на АСТ обяви, че на кораба има най-малко 16 дупки от куршуми

Снимка: Shutterstock

Гръцката брегова охрана откри автоматична стрелба срещу товарен кораб, който плавал под турски флаг, съобщава частната NTV. Инцидентът станал във водите на Егейско море.

Товарният кораб "ACT" е превозвал стомана от южното пристанище Искендерун до Измит в северозападната част, когато бреговата охрана призовала плавателния съд да промени курса си към остров Родос.

Корабът е плавал в международни води и капитанът му отговорил, че няма да изпълни тази инструкция, докато в същото време информирал турската брегова охрана за инцидента.

След като корабът не изпълнил нареждането, гръцките граничари открили огън във въздуха, а после и по обекта. Други два съда на бреговата охрана са пристигнали в района от остров Сими.

Капитанът на кораба Сами Калкаван обяви, че на кораба му има най-малко 16 дупки от куршуми. Няма пострадали членове на екипажа.

Напрежения между Гърция и Турция - съседни страни и членки на НАТО, не са редки, като се имат предвид териториалните спорове, като и гневът на Анкара от отказа на Атина да й предаде турски военни, избягали в страната след опита за преврат в Турция, отбелязва Reuters.

Двете държави бяха на ръба на война през 1996 г. заради две ненаселени островчета, наричани от турците Кардак, а от гърците Имия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: