Отидете към основна версия

2 229 28

Германия няма намерение да отстъпва пред Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • германия-
  • турция-
  • г-20

Берлин отново настоя турският президент да не говори пред сънародниците си покрай срещата на Г-20

Снимки: БТА/АР

Германското правителство призова турския президент Реджеп Ердоган да уважи молбата му да не говори пред турци, живеещи в Германия, по време на престоя му за срещата на върха в Хамбург на Г-20, предаде Reuters.

С необичайно строг тон, открояващ лошото състояние на отношенията, говорител на германското външно министерство заяви, че дори появата на Ердоган при турското консулство или чрез видеовръзка "би била обида за ясно изразената воля на правителството и нарушаване на германския суверенитет", посочва агенцията.

Прояви от това естество трябва да бъдат надлежно поискани предварително, каза Мартин Шефер на пресконференция, след като бе попитан за "слуховете", че Ердоган все пак би могъл да говори пред турската общност въпреки молбата на Берлин.

По думите на говорителя Германия не може да забрани на Ердоган да говори при турското консулство, но има възможности да повлияе на такова начинание.

Преди седмица германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че не иска чужди вътрешни конфликти да се разиграват сред турската общност във Федералната република, очевидно визирайки дълбоките политически разделения в Анкара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: