Отидете към основна версия

2 802 19

Полша разполага ракети "Пейтриът" срещу Русия (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • полша-
  • варшава-
  • доналд тръмп-
  • анджей дуда-
  • искандер-
  • пейтриът-
  • ракета

Варшава подписа споразумение с Вашингтон за доставка на американски системи за противоракетна отбрана

Снимки: БТА/АР

Американският президент Доналд Тръмп похвали Полша за помощта й в борбата с групировката "Ислямска държава", предаде АП.

След срещата си във Варшава с президента на Полша Анджей Дуда Тръмп каза, че полската армия помага за обучаването на иракските специални сили и извършва разузнавателни мисии.

Американският гост отбеляза, че полски войници се сражават и работят заедно с колегите си от Пентагона в Ирак и Афганистан и изтъкна, че Варшава е една от малкото страни в НАТО, които отделят за отбрана 2% от брутния си вътрешен продукт.

Дуда подчерта необходимостта от засилване на трансатлантическата сигурност и енергийно сътрудничество и призова за дългосрочни доставки на американски втечнен газ.

Тръмп и Дуда обсъдиха важността на американското военно присъствие в Полша. Гостът благодари на своя домакин за това, че страната му приема 5000 военнослужещи на САЩ на своя територия и за подкрепата й за НАТО, посочва Reuters.

Стабилният съюз с Полша продължава да има решаващо значение, за да не се стига до конфликт и за да гарантира, че Европа никога повече няма да бъде опустошена от война между великите сили", каза Тръмп, като подчерта важността на НАТО за Източна Европа в момент, когато Кремъл дестабилизира региона.

Дуда похвали Тръмп, че "мисли много сериозно" за полската сигурност. "САЩ мислят много сериозно и президентът Тръмп мисли много сериозно за сигурността на Полша", заяви той.

Разговаряхме за присъствието на американски войски в Полша, за укрепването на сигурността в нашата част от Европа, източния фланг на НАТО, за ситуацията в областта на сигурността, за Украйна, наближаващите учения "Запад-2017", които ще се състоят в Беларус, разговаряхме за договорите за модернизиране на полската армия, споразумението за покупка на ракети "Пейтриът", осъществяването на проекта "Висла", заяви полският президент.

Варшава подписа споразумение с Вашингтон за доставка на американски системи за противоракетна отбрана "Пейтриът", съобщи преди това полският министър на отбраната Антони Мачеревич.

По думите му тези системи ще позволят ефективно да се противодейства на руските ракети "Искандер". По план първите комплекси "Пейтриът" ще пристигнат в Полша към 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания