Отидете към основна версия

3 035 26

Три години затвор за ритника в берлинското метро

  • светослав стойков-
  • ритник-
  • присъда-
  • германия-
  • българин-
  • метро-
  • жена

Българският гражданин получи ефективна присъда

Снимка: БТА/ AP

Българският гражданин, изритал жена в берлинското метро през миналата година, ще лежи близо три години в затвора, съобщи немското издание „Билд“.

Защитата искаше условна присъда за Светослав Стойков. Неговите адвокати посочиха, че той е бил невменяем в момента на инцидента, който шокира Германия.

Съдът осъди българския гражданин на две години и 11 месеца затвор. Той сподели пред разследващите, че е действал под влиянието на алкохол и наркотици.

Бруталното нападение в гръб беше заснето от охранителните камери в берлинското метро, а нападателят беше заловен по-късно. Жертвата отказа да приеме извиненията на Светослав Стойков.

Съдебният психолог разкри, че обвиняемият Стойков трябва да се разглежда като умствено изостанал. Неговият коефициент на интелигентност е 67, а хората с IQ под 70 попадат в тази графа.

При медицинските прегледи медиците откриха черепно-мозъчна травма, причинена от тежка катастрофа преди няколко години. Те стигнаха до заключението, че травмата влияе силно на психическото състояние на Светослав Стойков и намалява способността му да се контролира.

Нападателят се извини на студентката Яна Курцман, но тя отказа да приеме извиненията му. „Чух извинението и бих искала да го приема, но не мога. Той трябва да понесе отговорност за стореното“, заяви пострадалата жена.

При определяне на присъдата съдът е взел под внимание, че българският гражданин е със силно намалена вменяемост. Диагнозата беше поставена от съдебен психиатър.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: