Отидете към основна версия

1 562 5

Белият дом с "червен картон" за руска киберкомпания (СНИМКИ)

  • лаборатория касперски-
  • касперски-
  • кибератака-
  • русия-
  • сащ-
  • интернет-
  • кгб

Администрацията на Тръмп ограничи ползването на софтуер на руската "Лаборатория Касперски" от правителството

Снимки: БТА/АР

Администрацията на Тръмп извади руската компания "Лаборатория Касперски" от два списъка на одобрени доставчик, от които правителствените ведомства закупуват технология. Това става в обстановка на безпокойство, че продуктите на тази фирма за киберсигурност може да се използват от Кремъл за проникване в компютърни мрежи на САЩ, предаде Reuters.

Изваждането от списъците е най-конкретната мярка, предприета срещу "Касперски" след месеци на растящо подозрение сред представители на разузнаването и Конгреса, че тази фирма може да е прекалено тясно свързана с враждебни руски разузнавателни служби, които са обвинени в извършване на кибератаки срещу САЩ.

Продуктите на "Касперски" са извадени от списъка на доставчици на компютърни услуги и оборудване за дигитална фотография.

Правителствените агенции на САЩ все още ще могат да ползват продукти на "Касперски", които са били закупени отделно от процедурата за сключване на договори на обслужващия администрацията отдел.

Антивирусният софтуер на "Касперски" е популярен в САЩ и по цял свят, а фирмата е водещ играч на пазара на киберсигурността от десетилетия, отбелязва Reuters.

От компанията заявиха, че са станали жертва на геополитически спор между Русия и САЩ, но е готова да отговори на всякакви въпроси от официални представители на САЩ, съобщи ТАСС.

Ръководителят на компанията Евгений Касперски многократно е предлагал да се срещне с представители на правителството на САЩ и да свидетелства в Конгреса на САЩ, "за да отговори на всички въпроси, които биха възникнали от правителството на САЩ", заявиха от пресслужбата на "Лаборатория Касперски".

"Лаборатория Касперски" няма политически връзки с нито една държава и не се занимава с кибершпионаж, заяви пресслужбата на фирмата, цитирана от ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини