Отидете към основна версия

1 037 0

Френското правителство няма да дава пари на банките

  • рейтинг-
  • франция

Можели сами да посрещнат нуждите си от финансиране

Държавата няма да налива пари във френските банки, тъй като те сами могат да посрещнат нуждите си от финансиране. Това заяви министърът на финансите на Франция Валери Пекрес.

„Ние смятаме, че днес нуждата от финансиране на банките не е чак толкова голяма, че те да не могат да се справят“, каза г-жа Пекрес в общо предаване на радио Европа 1, iTELE и в. „Паризиен“.

Френските банки могат да се рекапитализират докъм 7 милиарда евро със собствените си фондове и собствените си печалби. Държавата няма да вложи пари във френските банки, повтори тя. Министърката тълкува това като „много добра новина“.

В четвъртък Европейската банкова служба (EBA) коригира в посока надолу нуждите за подсилване на собствените фондове на четири френски банки – до 7,3 милиарда евро срещу 8,8 милиарда преди това.
Следващия ден управителят на Френската централна банка Кристиан Ноайе посочи, че френските банки биха могли безпроблемно да изпълнят целта, поставена от европейския регулатор, за укрепване на собствените си фондове.

Тъй като Креди Агрикол не се нуждае от по-голямо допълване на собствените си фондове, от гледна точка на ЕВА остават само Сосиете Женерал, БНП Париба и банковата група BPCE. Трите банки са натрупали за първите девет месеца на 2011 г. 9,84 милиарда евро печалби.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини