Отидете към основна версия

1 636 5

Скандали и генералска оставка край Айфеловата кула (СНИМКИ)

  • пиер дьо вилие-
  • еманюел макрон-
  • франция-
  • генерален щаб

Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Пиер дьо Вилие напусна поста си заради разногласия с президента Макрон 

Снимки: БТА/АР

Началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили генерал Пиер дьо Вилие подаде оставка, предадоха световните агенции, цитирайки негово комюнике.

Той се оттегля на фона на дълбоките си разногласия с президента Еманюел Макрон заради предложеното орязване на бюджета за отбрана.

Наскоро Дьо Вилие възнегодува в парламента срещу планираното намаляване на средствата за въоръжените сили, но бе порицан остро от Макрон.

В комюникето генералът казва, че се е опитвал да поддържа френските въоръжени сили в готовност да вършат своята все по-трудна работа с наложените им финансови ограничения. "При сегашните обстоятелства не смятам, че повече съм в състояние да осигурявам устойчивостта на военния модел, който вярвам, че е необходим, за да гарантира защитата на Франция и французите, днес и утре, и да поддържа амбициите на нашата страна", аргументира той своето оттегляне.

Началникът на френския генерален щаб е връчил оставката си на държавния глава, който я е приел.

Няколко часа по-късно генерал Франсоа Льокоентр бе назначен за нов началник на генералния щаб на френските въоръжени сили.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: