Отидете към основна версия

4 407 18

Молдова към Русия: Изтеглете армията от Приднестровието (ВИДЕО)

  • молдова-
  • приднестровие-
  • русия-
  • армия-
  • кишинев

Президентът на страната Игор Додон определи приетата от парламента декларация като провокация

Снимки: БТА/АР

Парламентът на Молдова призова Русия да изтегли от Приднестровието своите войски, които поддържат мироопазващите операции в региона, предаде ТАСС

"Присъствието на руските военни в източните части на страната нарушава конституционните разпоредби за независимостта, суверенитета, териториалната цялост и неутралитета на Република Молдова", заявиха депутатите в одобрена декларация.

Те призоваха да бъде завършено изтеглянето на боеприпаси и оръжия, останали в непризнатото Приднестровие от времето на разпадането на СССР. Според тях е необходимо руската мироопазваща мисия в зоната на приднестровския конфликт да се преобразува в гражданска под международен мандат.

Молдовският президент Игор Додон определи приетата от парламента декларация като провокация. "Категорично осъждам тази поредна провокация. Тези действия имат за цел да влошат отношенията с Руската федерация и да подкопаят постигнатите успехи", каза той.

Според него "подобни заявления не могат да бъдат разработени и приети от самите власти без влияние отвън".

По думите му декларацията се вписва в поредицата действия на парламентарното мнозинство под ръководството на Демократическата партия на Молдова "за нагнетяване на обстановката в региона и на първо място по отношение на Русия".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини