Отидете към основна версия

2 506 5

Народът срещу президента: войната продължава (СНИМКИ)

  • венецуела-
  • протест-
  • николас мадуро-
  • каракас

Хиляди протестираха срещу плана на Мадуро за пренаписване на конституцията

Снимки: БТА/АР

Няколко хиляди демонстранти се опитаха да стигнат до Върховния съд на Венецуела, но силите за сигурност ги спряха и се стигна до сблъсъци в столицата Каракас, предаде Reuters.

Силите за сигурност използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите, които ги замеряха с камъни и запалителни бомби. При протеста бяха ранени няколко човека.

Организаторите се надяваха, че демонстрацията ще изпрати силно послание към президента Николас Мадуро да отмени насрочените за 30 юли избори за учредително събрание, което да пренапише конституцията.

Опозицията обяви двудневна национална стачка следващата седмица срещу Мадуро.

Коалицията на демократичното единство, която организира тази седмица 24-часова стачка, в която се включиха милиони хора, каза, че следващата стачка ще бъде в сряда и четвъртък.

Планирани са също така масови протестни шествия за понеделник и петък в опит да бъде накаран Мадуро да отмени изборите на 30 юли.

Във Венецуела от почти четири месеца се провеждат протести, при които са загинали най-малко 97 човека, а хиляди са ранени или арестувани.

Протестиращите настояват също така за нови президентски избори в страната, която страда от висока инфлация, недостиг на храна и увеличаваща се престъпност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини