Отидете към основна версия

1 625 31

Европейският бизнес е против санкциите наложени от САЩ

  • санкции-
  • бизнес-
  • русия-
  • сащ
Снимка: АР/БТА

Асоциацията на европейския бизнес (АЕБ) официално изрази своето несъгласие с наложените нови санкции на Русия от страна на Вашингтон. „От Асоциацията считат, че именно бизнесът е едно от ключовите звена, които свързват държавите и хората, и принципът на свободна търговия не трябва да бъде ограничаван по такъв начин”, пише в свое изявление АЕБ.

Асоциацията обединява над 500 големи компании от страните членки на Европейския Съюз и Европейската асоциация за свободна търговия и се явява главен защитник на интересите на чуждестранните инвеститори както в Русия, така и в Евразийския икономически съюз.

АЕБ призовава президентите и премиерите на държавите членки на ЕС, САЩ и Русия да изберат нова линия на поведение, която „би позволила да се отдели бизнесът от политиката и да се намери общо, взаимноприемливо решение в духа на мир и съгласие”.

Президентът Доналд Тръмп подписа новите санкции срещу Русия на 2 август. В документа се посочва, че се съкращава срокът за финансиране на руските банки, които са под американски санкции, до 14 дни, а за компаниите от петролния сектор – до 60 дни. Досега дните бяха съответно 30 и 90. В закона е записано, че президента на страната може да въвежда санкции срещу лица, които инвестират в строителството на руски тръбопроводи извън Русия над 5 млн. USD на година или 1 млн. USD наведнъж. В документа изрично е записано, че САЩ ще продължат да работят срещу проекта „Северен поток 2”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини