Отидете към основна версия

15 560 5

В ЮАР хванаха убиеца на Аркан

  • аркан-
  • желко ражнятови-
  • доброслав гаврич

В Южна Африка е бил задържан укриващият се от правосъдието убиец на сръбския военнопрестъпник Желко Ражнятович, по-известен като Аркан, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на в. „Ню Ейдж“, който припомня, че Доброслав Гаврич е бил осъден през 2006 г. на 30 години затвор за убийството на Аркан.

Самоличността на Гаврич е била установена по време на полицейско разследване за убийството през март на мъж от Кейптаун, свързан с организираната престъпност. Срещу задържания е повдигнато обвинение за притежание на кокаин.

Полицията в Южна Африка не е потвърдила информацията. Отпечатъци от пръстите на Гаврич са били изпратени на Интерпол за проверка и според вестника се очаква Сърбия да поиска екстрадирането му, за да излежи присъдата си.

Аркан, срещу когото Трибуналът в Хага повдигна обвинения за извършени жестокости по време на войната в Босна през 1992-1995 г., беше застрелян във фоайето на хотел Интерконтинентал в Белград на 15 януари 2000 г. Тигрите на Аркан бяха най-страховитата паравоенна сръбска група, действаща в Босна по време на войната.

Гаврич и неговият партньор Милан Джуричич бяха арестувани през 2001 г. и осъдени през октомври 2006 г. съответно на 30 и 35 години затвор за убийството на Аркан. И двамата успяха да избягат, след като чуха присъдите си.

Аркан беше женен за сръбската фолкзвезда Цеца Величкович. В момента тя е под домашен арест поради извършване на тежки финансови престъпления при продажбата на футболисти от отбора “Обилич“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини